Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fakitermelés közben találtak monarchiás ágyúgolyót

Szöveg: Szűcs László |  2016. március 18. 13:57

A tizedik héten, azaz március 7-13. között 51 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül kilenc esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Várkonyi Melinda százados, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2016-ban eddig összesen 230 bejelentést kaptak.

Március 7-én Székesfehérvárra vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Takarodó úton, a MÁV sportpályán, földmunkák közben egy 37 milliméteres magyar gyártmányú repeszgránátot, valamint egy 76 milliméteres, szovjet repeszgránátot találtak. A második világháborús robbanószerkezeteket a Debrődi Péter százados vezette járőr szállította el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Március 9-én Tárnokról érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, ami szerint a Rákóczi úton, építkezés közben egy második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet került elő. A Bukta Balázs százados vezetésével helyszínre küldött járőr egy 15 centiméteres, német gyártmányú repeszromboló gránátnak azonosította a fémdarabot. A robbanótestet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Március 10-én Komáromban, a Vértesi Erdő Zrt. területén, fakitermelés közben bukkantak rá a munkások egy 45 milliméteres páncéltörőgránátra, két darab 75 milliméteres repeszgránátra valamint egy darab Osztrák-Magyar Monarchia korabeli ágyúgolyóra. A „leleteket" a Magyar Honvédség tűzszerészei a központi gyűjtőbe szállították.

Címkéktűzszerész