Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Fegyvernemek és alkalmazásuk az elöltöltő fegyverek korában”

Szöveg: Faragó Fanny |  2017. március 18. 9:47

A Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem elnevezésű rendezvénysorozat részeként tartott előadást a napokban prof. dr. Turcsányi Károly nyugállományú mérnök ezredes Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

A haderők és hadviselés az elöltöltő fegyverek korában című könyv a harmincéves háborútól az amerikai polgárháborúig húzódó időszak haditechnikáját, hadviselését és haderőit ismerteti. Középpontjában az elöltöltő tűzfegyver fejlesztésének és gyártásának, valamint alkalmazásának kérdései állnak.

1596029125

Erre az írásra alapozta előadását Turcsányi Károly nyugállományú ezredes. Mint elmondta: a hadiipar fejlődésének vizsgálatakor figyelembe kell vennünk a termelési tényezőket, valamint a tárgyalt kor brit, francia, illetve orosz, osztrák és porosz vonatkozású hadviselését és haderőszervezését. Az előadó táblázatok segítségével szemléltette a vezető hatalmak világipari termelésének változását, a kézi lőfegyverek fejlődésének hatását a gyalogsági harceljárásra, majd a tüzérség és a lovasság szerepét. A résztvevők megismerhették a haditermelés technológiáját, a gyalogsági tűzfegyvereket és az ágyúkat, mindemellett választ kaphattak arra a kérdésre, hogy hogyan vált a tüzérség fegyvernemmé.

Az előadás végén a nyugállományú ezredes összegezte a megállapításait. „A hadügyi változások generálója a műszaki fejlődés volt. A fegyverzeti gyártási képességek és az ellátási lehetőségek szűk korlátok közé szorították a nemzeteket. A gyalogság volt a bázisfegyvernem, a lovasság áttörő szerepét és az összfegyvernemi harc kialakulását pedig a tüzérség tette lehetővé" − mondta.

1596029125

Fotó: a szerző felvételei