Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyvernemi napját ünnepelte a rakétaezred

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2016. december 4. 7:08

Ünnepi állománygyűléssel emlékeztek védőszentjükre, Szent Borbálára az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái december 2-án. Az alakulat légvédelmi rakéta és tüzér fegyvernemi napján az ezred idei évét összefoglaló ünnepi beszédek mellett nem hiányozhatott a hagyományos tüzéravatás sem.

A meghívott vendégek, megyei és városi vezetők, a fegyveres társszervek parancsnokai, nyugállományú- és hagyományőrző egyesületek elnökei jelenlétében zajló jeles eseményt megtisztelte jelenlétével Mihócza Zoltán dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) törzsfőnöke, valamint a légierő haderőnem megbízott főnöke, Szűcs Pál mérnök ezredes is.

1596024073

A honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök közös köszöntőlevelének ismertetése után Mihócza dandártábornok ünnepi beszédében felelevenítette a fegyvernem történetét, kiemelte a hagyományápolás fontosságát. Mint mondta „Szent Borbála, a tüzérek védőszentje oltalmát élvező katonák mindig is nagy hangsúlyt fektettek és fektetnek napjainkban is a fegyvernem értékeinek, hagyományainak ápolására… Példaértékű az önök körében a múlt iránti tisztelet és a katonai tradíciók ápolása terén végzett áldozatos munka. Önökre hárul a fegyvernemi kultúra megőrzésének és átadásának felelőssége, nemes küldetése." Az MH ÖHP törzsfőnöke elismerően szólt a győri honvédek idei teljesítményéről, amely után köszönet jár a teljes személyi állománynak a magas színvonalú, eredményes és tisztességes munkáért.

Az elöljáró ünnepi, megemlékező gondolatait követően Szabó Csaba őrnagy léptette ki az avatandó tiszteket és altiszteket a fegyvernemi nap fénypontjának is tekinthető tüzéravatás ceremóniájához. A fogadalomtétel, az avatás, a tüzérpálinka, majd a tradicionális pohártörés után Mihócza dandártábornok adta át a tréfás fogadalomról szóló dekrétet a most már arra jogosult légvédelmi rakétatüzéreknek.

1596024073

A rendezvény folytatásaként a katonák közösen elénekelték a Légvédelmi tüzérindulót, majd elismerések átadása következett. Számos győri honvéd munkáját értékelték nagyrabecsüléssel elöljáróik, az emléklapok és emléktárgyak átadása után pedig Könczöl Ferenc alezredes lépett a mikrofonhoz.

A légvédelmi rakétaezred parancsnoka a vendégek köszöntését követően kifejezte nagyrabecsülést a másik skarlátpiros parolis fegyvernem, a szintén e napon ünneplő tábori tüzérség katonái részére is, akikkel az ezred katonáit összeköti a közös fegyvernem. A parancsnok ünnepi beszédében büszkeségének adott hangot az év során elért eredmények láttán – mint fogalmazott – a parancsnokváltás következtében „a vezetésben történő, egyébiránt zökkenőmentes átmenet, valamint a számtalan akadályozó tényező ellenére az ezred sikeresen teljesítette mind szakmai, mind a migrációs válsághelyzet kezeléséből fakadó feladatait. Az év vége felé közeledve azonban a teher nem csökken, hiszen az ezred nagy létszámú kijelölt alegysége éppen a héten tért vissza több hetes határvédelmi feladatából és az őket váltó bajtársaink ezekben a pillanatokban is a déli határ mentén járőrözve szavatolják az ország biztonságát."

Könczöl alezredes köszönetét fejezte ki az elöljárók által folyamatosan biztosított támogatásért, majd a következő év kihívásaira koncentrálva kiemelte: „Jövőre ismét számos megpróbáltatás vár ránk, melyek során továbbra is tudásunk legjavát nyújtva kell helytállnunk. A nagyszámú, kisebb-nagyobb hazai rendezésű gyakorlat, gyakorlás mellett elég csak a jövő évben már légvédelmi rakéta éleslövészettel is egybekötött TOBRUQ LEGACY 2017 többnemzeti légvédelmi rakéta harcászati gyakorlatot, vagy a Magyar Honvédség EUFOR Kontingens 21. váltását említenem, melynek felkészítéséért és műveleti területen történő biztosításáért ismét az ezred felel majd."

A légvédelmi rakétaegység parancsnoka befejezésképpen felhívta katonái figyelmét, hogy a jövőre nézve továbbra se feledjék, a skarlátpiros paroli és barett kötelez!

1596024074

A rendezvény a Szózat dallamával zárult, az ünnepi események sorában azonban még hátra volt az ezred emlékparkjába szervezett koszorúzás. A fegyvernem történelme előtt 1996 óta tisztelgő kopjafa lábánál a katonai, valamint a megyei, városi vezetés, illetve az oktatási- és képző intézmények képviselői egyaránt elhelyezték az emlékezés virágait.

Az elmúlt évek szokásainak megfelelően, a Borbála-naphoz kapcsolódóan számos sport rendezvény is lebonyolításra került a héten az ezrednél. A többi között katonai ügyességi versenyen, kötélhúzásban, tekében, illetve különböző csapatsportokban (röplabda, futball) mérhették össze tudásukat a győri honvédek.

A megemlékezések sora azonban ezzel nem ért véget, hiszen védőszentjük előtt december 4-én is fejet hajtanak a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái a Szent Borbála tiszteletére tartandó szentmisén, Horvátzsidányban.

A szerző felvételei