Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyvernemi napjukat ünnepelték a tüzérek

Szöveg: Magyar Gergely százados |  2017. december 8. 8:15

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) tábori tüzérei 2017-ben is a hagyományok szerint ünnepelték meg a Szent Borbála emlékének szentelt fegyvernemi napjukat.

1596042131

A tüzérnapi rendezvénysorozat első mozzanata a Zrínyi Miklós laktanya és Egyetemi Campus szoborparkjában lévő Szent Borbála-szobor megkoszorúzásával kezdődött december 1-jén.  A koszorúzáson a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, a Gábor Áron Tüzér Bajtársi Egyesület Rakéta és Tüzér Szekció, az MH Ludovika Zászlóalj meghívott vendégei, illetve a tüzér honvéd tisztjelöltek vettek részt. A rendezvényt jelenlétével megtisztelte dr. habil. Jobbágy Zoltán ezredes, az NKE HHK tudományos és nemzetközi dékánhelyettese, dr. habil. Horváth Tibor ezredes, a KVKI intézetigazgatója és Pálinkás Tibor alezredes, az MH Ludovika Zászlóalj törzsfőnöke.

A résztvevőket dr. Berek Tamás alezredes, a Műveleti Támogató Tanszék vezetője köszöntötte, majd dr. Szabó Tibor alezredes rövid áttekintést adott a tüzérlövésszaki versenyek helyzetéről. Beszámolt az Izsák Dezső tüzértiszt emlékére alapított „Jó magyar Tüzérekért" alapítvány több mint 23 éves tevékenységének eredményeiről is.

A megemlékezés a Borbála-szobor megkoszorúzásával folytatódott. Az NKE HHK oktatói nevében dr. habil. Jobbágy Zoltán ezredes és dr. Szabó Tibor alezredes, a Gábor Áron Tüzér Bajtársi Egyesület Rakéta és Tüzér Szekció nevében Magyar József nyugállományú alezredes és Pintye János nyugállományú ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj nevében Pálinkás Tibor alezredes és Magyar Gergely százados helyezték el a koszorúkat.

1596042131

A rendezvény ezután ünnepi állománygyűléssel, és az azt követő tüzér és felderítő nyugdíjas-találkozóval folytatódott. A nyugdíjas-találkozót Török Miklós nyugállományú vezérőrnagy, a HM volt tüzérfőnöke nyitotta meg. Az állománygyűlésen több mint 23 éves munkájának elismeréseként tárgyjutalomban részesült Imre Jenő nyugállományú ezredes és dr. Mlinárik László nyugállományú alezredes, a „Jó magyar Tüzérekért" alapítvány kuratóriumi elnöke és titkára. Tamás Attila nyugállományú alezredes a tüzér hallgatók tűzvezetői felkészítésében végzett több mint 34 éves oktatói munkájának elismeréseként, életműdíjként a „Borbála"-szobor kicsinyített másolatát vehette át. Ezenkívül még 14 elismerést adtak át. A nyugdíjas-találkozón a volt tanszéki oktatók és a Gábor Áron Tüzér Bajtársi Egyesület tagjai átadták tapasztalataikat a III. éves tüzér honvéd tisztjelölteknek.

A tüzérnapi megemlékezés második felére, egyben a Magyar Honvédség szintű tüzérnapi rendezvényre december 4-én, hétfőn az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában, Tatán került sor. A meghívott vendégeket Huszár János altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka köszöntötte. Az állománygyűlés az MH ÖHP parancsnok elismeréseinek átadásával folytatódott. A továbbiakban a „Borbála-szobor" és a „Jó magyar Tüzérekért" alapítványok kuratóriuma által adományozott elismerések átadása következett. „Az év tüzére" megtisztelő címet és az ezzel járó elismerést, a „Borbála"-szobor kicsinyített mását 2017-ben Sásdi Imre alezredes, a 25/36. rakéta-páncéltörő osztály parancsnoka vehette át. A díjat Pintér Csaba, a Pintér Művek tulajdonosa, dr. Felházi Sándor ezredes és Horváth Sándor nyugállományú alezredes kuratóriumi tagok adták át Sásdi alezredesnek. A tüzér honvéd tisztjelöltek képzésének támogatásáért Pintér Csaba a „Borbála"-szobor kicsinyített másolatát vehette át.

1596042131

A tüzér oktatók javaslatára a „Jó Magyar Tüzérekért" alapítvány kuratóriuma Magyar Gergely százados részére „Kiváló tüzér oktató" elismerést és pénzjutalmat ítélt meg, amit Imre Jenő nyugállományú ezredes, az alapítvány kuratóriumi elnöke és dr. Szabó Tibor alezredes adott át.
A tüzér honvéd tisztjelöltek képzésében, illetve a gyakorlati képzés végrehajtásában végzett munkájuk elismeréseképpen 18 fő vehetett át különböző szintű elismerést. Eddigi tanulmányi eredménye alapján a tüzér szakcsoport vezetője három III. éves tüzér honvéd tisztjelöltnek emlékplakettet adományozott. A XIII. Tüzérlövésszaki Verseny helyezettjeinek díjait is ezen a fórumon, ünnepélyes keretek között adták át. Az ünnepi állománygyűlést dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának előadása zárta.

1596042132

A rendezvény a laktanya telephelyén végrehajtott tüzéravatással folytatódott, magasztosságát két D-20-as ágyútarack, a Nagy Péter vezette komáromi 1848-as tüzérek 8 fontos lövege és Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy „Skoda" hegyiágyúja növelte.  Régi hagyománynak számít, hogy a rendezvény kezdetét jelző első lövést a fegyvernem prominens személye, a fegyvernem szponzorálásában kiemelkedő személyek, illetve a tüzérnapi rendezvény házigazda parancsnoka adja le. Ezek alapján a D-20-as löveggel Huszár János altábornagy, Török Miklós nyugállományú vezérőrnagy, Pintér Csaba és Horváth Gábor dandártábornok adta le az első lövést. Az első lövés kiváltását a hagyományőrzők lövései követték.

A nyitólövéseket a tiszteletbeli tüzéravatás követte. Az öreg tüzér avatómester, dr. Szabó Tibor alezredes először Somkutas József nyugállományú ezredest, a HM EI ZRT Elektronikai és Informatikai Igazgatóság Információs és Alkalmazási Divízió igazgatóját, majd dr. habil. Berek Tamás alezredest, a Műveleti Támogató tanszék tanszékvezetőjét avatta tiszteletbeli tüzérré. A tüzér rettenetes pálinka elfogyasztása után a tiszteletbeli tüzérek ajándéktárgyban és oklevélben részesültek.

Ezt követően avatták tüzérré a III. éves tüzér honvéd tisztjelölteket. A D-20-as ágyútarackkal leadott lövések után Magyar Gergely százados végrehajtotta a töltőfával az avatást, közösen elfogyasztották a „tüzér rettenetes" pálinkát, majd Magyar százados az eskü után a „Borbála-karddal" tüzérré fogadta a hallgatókat.

A tüzéravatás végét a D-20-as ágyútarackkal és a hagyományőrző löveggel leadott lövés jelezte.

1596042132