Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyverzet-ellenőrzési kiállítás nyílt

Szöveg: MH Kiképzési és Doktrinális Központ |  2014. augusztus 28. 15:00

Az MH Kiképzési és Doktrinális Központ szervezésében nyílt fegyverzet-ellenőrzési kiállítás augusztus 27-én, szerdán Budapesten.

Az MH Kiképzési és Doktrinális Központ és jogelődei a Fegyverzet-ellenőrzési Osztály révén egy különleges szállal szövik és szőtték szorosabbra a Magyar Honvédség alakulatainak kapcsolatát a külvilággal. Ez a szál a fegyverzet-ellenőrzés, a bizalom- és biztonságerősítés, ami egy specifikus terület.

1595977811

Köszöntőjében Varga János vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója elmondta: „Katonáink a békemissziós részvétel, az arra történő felkészülés és a nemzetközi gyakorlatok, ellenőrzések során szinte naponta kerülnek a külföldi ellenőrök górcsöve alá. A fegyverzet-ellenőrzés, a bizalom- és biztonságerősítés azonban egy olyan specifikus terület, amelynek útvesztőjében csak a terület kiképzett szakértőinek segítségével tudnak kiigazodni".

A kiállítást megnyitva Demkó Attila, a HM Védelempolitikai Főosztály főosztályvezetője rámutatott: „A nemzetközi szerződésekben foglalt kötelezettségek betartásához és a jogok teljes körű érvényesítéséhez speciálisan felkészült állományra van szükség." Hozzátette: „A negyedszázados történelmi visszatekintés lehetőséget ad mindazon tevékenységek felidézésre, amelyek alapján a magyar fegyverzet-ellenőrzés az európai élvonalban van, elismertségnek örvend".

A kiállítás erről a szakterületről szól. Néhány kép és emléktárgy segítségével felidézi az elmúlt közel negyed évszázad eseményeit, bepillantást adva az egyes ellenőrzésekbe, látogatásokba és eseményekbe. A tárlat szervezői dióhéjban mutatták be a látogatóknak a fegyverzet-ellenőrzés feladatrendszerét, a különbséget az általuk legfontosabbnak tartott szerződések és dokumentumok között, valamint azt, hogy ezek mennyiben érintik a Magyar Honvédség alakulatait, milyen kötelezettségekkel és lehetőségekkel jár a végrehajtásuk hazánk tekintetében.

1595977812

A látogatók már találkozhattak a vitrinekben található rövidítések némelyikével (CFE, VD2011, CSBM, OS, EBESZ), azonban a számos NATO- és magyar rövidítés között elkavarodnak a mindennapokban. A szervezők ezért bíznak abban, hogy a tárlat megtekintését követően magabiztosabban fognak mozogni a fegyverzet-ellenőri szakzsargonban is.

A kiállított tárgyak és fényképek egy-egy sikeres feladat végrehajtásáról tanúskodnak, olyan ellenőrzésekről, látogatásokról, amelyek során katonáink betartották és betartatták a szerződések, dokumentumok előírásait, valamint sikerrel képviselték hazánk érdekeit külföldön is.

1595977812


Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária