Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feladatbővülés – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. január 10. 13:26

Intenzíven telt a 2015. év a Magyar Honvédség számára, melynek teendői, nemzetközi együttműködési kötelezettségei és lehetőségei nem csökkennek 2016-ban sem. Magazinunknak Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka értékelte az elmúlt esztendőt, egyben vázolta a szervezet előtt álló feladatokat is.

1596006928
Majdnem minden egyes értékelő-feladatszabó értekezleten elmondom, hogy az előttünk álló év nehezebb lesz, mint az idei volt, de valószínűleg könnyebb, mint az azt követő lesz. Ez gyakorlatilag ezúttal is megvalósult. A 2015-ben általunk tervezett és végrehajtott gyakorlatokon alapvetően a hagyományos hadviselés került előtérbe. A missziós, a békefenntartó feladatokra történő felkészítések természetesen nem maradhattak el, de – figyelembe véve az orosz–ukrán válságot és az Iszlám Állam térnyerését – újból prioritásként jelent meg az országvédelem. Ezt az elsősorban a NATO és az Európai Unió részéről megfogalmazott elvárások is indokolták. Az elmúlt esztendő két- és többoldalú kiképzési rendezvényeit a hagyományos hadviselés, az összhaderőnemi, összfegyvernemi hadműveletek szellemében hajtottuk végre. Ezek közül kiemelhető az amerikai haderő kijelölt állományával közös Iron Sword gyakorlat, vagy a tizenhét nemzet részvételével Németországban megtartott Saber Junction, ahol a Magyar Honvédség zászlóaljtörzsekkel, dandártörzzsel vett részt.
Az év egyik legfontosabb kiképzési eseménye a Capable Logistician 2015 volt, amely a logisztikai feladatok begyakorlásán túl, egy közös magyar–amerikai gyakorlatot is magában foglalt. Ez utóbbi keretében olyan alapvető (támadó, védelmi és halogató) műveleteket hajtottunk végre, amelyek korábban kevésbé voltak jellemzőek.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin január 15-én, pénteken megjelenő számában!)