Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Feladatképes” szövetségi minősítést szereztek a győri légvédelmi rakétások

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2015. október 12. 20:23

Értékeléssel és minősítéssel záródó NATO ellenőrzést hajtottak végre az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kijelölt Mistral-alegységénél október első hetében. A közel hetvenfős nemzetközi ellenőri csoport a NATO kötelezettségvállalásban szereplő Mistral-alegység felkészültségét és alkalmazási képességeit vette górcső alá.

1596002182

Az utóbbi néhány hét során az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáinak egyidejűleg több feladatot is teljesíteniük kellett. Biztosították a Brave Warrior 2015 gyakorlat Győr-Bácsa térségében végrehajtott vízi átkelési mozzanatát, illetve jelenleg is részt vesznek az Ideiglenes Biztonsági Határzár építésében, valamint a határvédelmi feladatokban. Emellett az idei év egyik legfontosabb feladata, a szövetségi együttműködésre felajánlott Mistral légvédelmi rakétaalegység NATO harcászati ellenőrzési programja (TACEVAL – Tactical Evaluation) szerinti megmérettetése, illetve az erre történő felkészülés.

A TACEVAL azt a célt szolgálja, hogy a NATO nemzetek légierejének alárendeltségébe tartozó és szövetségi műveletekre kijelölt alegységeinek harcászati képességeit és műveleti alkalmazhatóságát felmérje. A CAPEVAL (Capability Evaluation), a TACEVAL program egyik, a képességek felmérésére szolgáló ellenőrzési formája.

1596002182

A szövetségi elkötelezettséggel rendelkező zászlóaljharccsoportok légvédelmi oltalmazása szövetségi szerepvállalásunk. A zászlóaljharccsoportok több modul elemmel rendelkeznek, köztük  egy légvédelmi oltalmazást végrehajtó Mistral légvédelmi rakétaszakasszal is. Meghatározott időnként a légvédelmirakéta-alegységeknek önállóan, a TACEVAL program szerint is át kell esniük az ellenőrzési folyamaton, melynek eredménye mintegy visszajelzésként szolgál a NATO katonai vezetői számára az adott nemzet felajánlott képességéről. Ilyen ellenőrzést tartottak Győrben október 5-9. között.

A CAPEVAL ellenőrzést komoly, a készenlét időtartamával összhangban lévő és időtartamú felkészülés előzte meg. Az első időszakban elméleti felkészülés, majd az ezred által szervezett tűzrányitási gyakorlások szerepeltek a programban. A kijelölt alegység felkészült és végrehajtotta a csehországi TOBRUQ LEGACY 2015 többnemzeti légvédelmi rakéta harcászati gyakorlatot és éleslövészetet, majd az ellenőrzés előtti időszakban megkezdődött az intenzív felkészülés.

1596002182

Az alegység képességeit egy közel 70 fős nemzetközi (amerikai, belga, bolgár, brit, cseh, görög, holland, lengyel, magyar, német, olasz, román, szlovák) ellenőri csoport vette górcső alá, mely csoportnak kiképzés-felkészítés alatt álló ellenőr-jelöltek is tagjai voltak, akik közül többnek ez az ellenőrzés szolgált minősítő vizsgájául.

Az ellenőrzés során a légvédelmi rakétamodul parancsnoka szakaszszintű alegységet vezet. Mint parancsnok, egyszemélyben felel mindhárom fő funkcionális terület, úgymint a műveletek, az erők védelme és a logisztikai terület vezetéséért. A gyakorlat során alkalmazott forgatókönyv komplexitása biztosítja, hogy a légvédelmi rakéta alegység állománya az ellenőrzés szinte minden percében összetett, esetenként az egyes ellenőrzési területeken átívelő kihívásokkal találja szembe magát és kényszerüljön azok megoldására.

1596002182

Maga az ellenőrzés időben két fő részre osztható: egy, általánosságban a katonák egyéni felkészültséget vizsgáló demonstrációs, valamint egy, a már említett komplex forgatókönyv szerint lebonyolítandó alkalmazási fázisból áll.

Az úgynevezett „demo" mozzanat során a logisztikai és az erők védelmét biztosító képességek (javítási feladatok, tűzoltás, lövészet, illetve vegyivédelmi, egészségügy, stb. ismeretek) felmérése mellett írásbeli tesztek és gyakorlati feladatok segítségével ellenőrzik a légvédelmi rakéta szakbeosztású katonák szinte minden szakmai képességét, illetve felkészültsége (vizuális célfelismerés, harcászati tesztek, tűzkiváltás szimulátoros ellenőrzése, stb.), nem egyszer oly módon, hogy egy-egy, az adott feladatot végrehajtó katona akár 3-5, az adott területen kiemelkedő szakembernek számító ellenőr figyelő tekintete mellett kellett, hogy teljesítsen. Meghatározó elemként van jelen az ellenőrzés során az alegység részére rendelkezésre álló erőforrások felmérése is, melyek pontosan meghatározott mennyiségi és minőségi mutatóit szövetségi és nemzeti szabványok, előírások tartalmazzák. Ezek meglétét általában szintén az alkalmazási fázis megkezdése előtt vizsgálja az ellenőri csoport.

1596002183

Az alkalmazási fázis több, mint negyven intenzív órája a NATO szabályok által ellenőrzött légvédelmi rakéta harcászati gyakorlat, melynek az ellenőrök által összeállított forgatókönyve az alegység előtt természetesen nem ismert. A gyakorlat alatt összetett, műveleti, logisztikai és erők védelme képességeket vizsgáló eseményeket játszottak be – számos alkalommal történt, hogy a rendszer stressztűrő képességének értékelése érdekében egyidőben többet is -, melyre az egyes katonáknak, illetve az alegységnek reagálni kellett. Ezt a reakciót értékelték ki külön az egyes területeken, majd összességében is, mely eredményeként született meg a végső értékelés, ami szigorúan számít az ezred életében. A szövetséges műveletekben olyan alegységek vehetnek csak részt, amelyek rendelkeznek a megfelelő minősítésekkel.

A NATO ellenőri csoport német vezetője összefoglalójában rendkívül elismerően szólt mind az ellenőrzött alegység felkészültségéről, mind az ellenőrzés feltételeinek biztosítottságáról. Ez utóbbi érdemekben az ezred mellett természetesen osztozik az elöljáró MH Összhaderőnemi Parancsnokság, a légierő haderőnem szakmai vezetése, illetve azon alakulatok is, amelyek kiemelkedő felkészültségű tisztekkel és altisztekkel járultak hozzá az ellenőrzés hitelességéhez és magas szintű szakmai megalapozottságához.

1596002183

Végül a nyilván számtalan elismerésre méltó katona közül ki kell emelni Hercz Antal törzszászlóst, a Mistral légvédelmi rakétaosztály vezénylő zászlósát, aki az ellenőri csoport tagjainak egybehangzó véleménye szerint olyan kiemelkedő motivációról, vezetői és szakmai kompetenciákról tett tanúbizonyságot, melyek nagyban hozzájárultak az ellenőrzés sikeréhez és amelyeket az ellenőri csoport vezetője ajándéktárggyal ismert el. A törzszászlós teljesítménye kiváló példája annak, hogy egy rangidős altiszt nemcsak a békevezetés, hanem kiképzési és műveleti feladatok során is a parancsnok meghatározó támasza lehet és kell is, hogy legyen.

Az 1990-es évek vége óta csatlakozott NATO tagországok légvédelmi rakétás alegységei között unikumnak számít a TACEVAL rendszer szerinti megmérettetésen szerzett „Mission Capable" minősítés, melyet a győri rakétaezred mostani ellenőrzésen átesett alegysége immáron magáénak tudhat. Kovács Ferenc ezredes, parancsnok büszkén állt ki a „Feladatképes" minősítést megszerző állomány elé, megköszönve katonái több hónapos munkáját, az elmúlt években tanúsított hozzáállást, melynek eredménye ez a kitüntető cím.

1596002183