Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felderítő tanfolyam amerikai katonákkal

Szöveg: Noszkó János alezredes |  2016. szeptember 12. 9:13

A közelmúltban felderítő tanfolyamnak adott helyet az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni helyőrsége. Az eseményt az úgynevezett military-to-military, azaz a fegyveres erők közötti kölcsönös tapasztalatcserén alapuló program részeként rendezték meg. Ennek megfelelően nem formális tanfolyam, hanem sokkal inkább egy professzionális, katonák közötti nemzetközi tapasztalatcsere zajlott le.

A nemzetköziséget ez esetben az Amerikai Egyesült Államokból érkezett két előadó jelentette. Magyar részről az MH Összhaderőnemi Parancsnokságról és hat alárendelt katonai szervezetétől (MH 5. Bocskai István Lövészdandár, MH 25. Klapka György Lövészdandár, MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ, MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, MH 86. Szolnok Helikopterbázis) érkeztek résztvevők.

1596019574

Mindkét amerikai előadó sok éves tapasztalattal rendelkezik a felderítő szakterületről, erre alapozva építették fel a tanfolyam tematikáját, mely tartalmazta a harcmező felderítő előkészítésének lépéseit, a felderítő törzsek általános felépítését és feladatait, a célkezelés eljárásait és még sok más feladatot, melyet az amerikai szárazföldi erők felderítő törzsei végrehajtanak, vagy részt vesznek benne.

Természetesen az elméleti képzés mellett a gyakorlati feladat végrehajtás is szerepelt a programban, mely során a magyar felderítő törzstisztek, zászlósok és altisztek bizonyították felkészültségüket, kivívva az amerikai felderítő kollégák elismerését.

1596019574

A tanfolyam legfőbb értékének talán az bizonyult, hogy a résztvevők, a Magyar Honvédség különböző felderítő törzseiben szolgáló katonák mindegyike első kézből ismerhette meg, hogy az amerikai felderítő törzsek hogyan alkalmazzák az írott doktrínákat, és gyakorlati példákon keresztül láthatták, hogy azok hogyan hoznak létre a szabályzatokban lefektetett eljárások alkalmazásával „actionable intelligence"-t, azaz értékelt felderítési információt, mely azután valós katonai műveletek alapját képezi.

Fotó: Szalka Miklós őrvezető