Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészítés és megújulás

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. február 17. 9:23

Ötvenhét nemzetközi és nemzeti felkészítés, négy angol nyelvi képzés, közel kétezer katona missziós alkalmassági követelményeinek felmérése, önkéntes műveleti tartalékosok beosztásra történő felkészítése, és néhány előre nem tervezett feladat – sűrű évet hagyott maga mögött az MH Béketámogató Kiképző Központ.

1596008787

Több mint háromezer-kétszáz katona külszolgálatra történő felkészítését, nyelvi képzését, ismeretszintjének felmérését, valamint kiképzését hajtották végre az elmúlt évben a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ munkatársai. Ez pedig majdnem a duplája annak a létszámnak, amellyel a 2014-es
évet zárták.

– A korábbiakhoz képest az elmúlt esztendőben még több feladatot kaptunk, és delegációkból sem volt hiány. Többek között meglátogatta a kiképző központot Kristin Lund vezérőrnagy asszony, az ENSZ ciprusi katonai erőinek parancsnoka, és jártak nálunk a nemzetközi szervezet békeműveleti főosztályának (United Nations Department of Peacekeeping Operations) képviselői. Mindemellett lebonyolítottunk három olyan szemináriumot, amelyek számunkra is új kihívást jelentettek. Ilyen volt a németországi Saber Junction 2015 gyakorlatra történő felkészülés jegyében tartott emberi jogok szeminárium, amelyet az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Együttműködési Irodájával közösen valósítottunk meg. A tematika az emberi jogok tiszteletének és védelmének, a nemzetközi és a nemzeti fegyveres konfliktusok törvényi hátterének, a rendőri és a katonai erők alkalmazásának, a katonai célok kiválasztásának, a fegyverhasználat szabályainak és a nemzetközi hadijognak a fő témaköreit foglalta magában.

1596008787

Ugyancsak tavaly szerveztünk első alkalommal fejlesztő foglalkozást az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alárendeltségébe tartozó alakulatok törzseiben dolgozó altisztek részére; ezeket az Amerikai Szárazföldi Haderőnem Európában állomásozó csapatai parancsnokságának kiképzői tartották. Az úgynevezett Military to Military program keretében a kiképzők tájékoztatást adtak a különböző szintű harcvezető központok rendeltetéséről, működtetésükről. Emellett a résztvevők átismételték a katonai döntéshozatali folyamat elemeit, és az oktatókkal közösen értelmezték többek között a törzs altisztjeinek szerepét és feladatait. A Finn Fegyveres Erők Nemzetközi Kiképző Központjának munkatársaival pedig a V4 EU-harccsoport felkészítése keretében rendeztünk egy háromnapos, angol nyelvű szemináriumot, amelyen lengyel, szlovák és cseh partnereink is részt vettek – a magyar katonák mellett. Az északi országok együttműködésének területeiről és a közös munka továbbfejlesztésének lehetőségeiről hallgattunk meg néhány előadást, ezt követően pedig nemzetközileg elismert szakemberek segítségével elemeztük Európa jelenlegi biztonságpolitikai helyzetét, az ukrán válság kialakulásának okait, következményeit és hatásait. Áttekintettük az Európai Unió és Oroszország viszonyát, valamint az úgynevezett hibrid hadviselésből adódó katonai kihívásokat is – lapozta a 2015. év kiképzési naplóját Apáti Zoltán ezredes, a kiképző központ parancsnoka.

1596008788

A szolnokiak azonban a múlt esztendő során nem csak a nemzetközi konferenciák szervezésében kaptak pluszfeladatokat. A számukra hagyományosnak nevezhető kiképzés terén is lényegesen több munkájuk volt, mint a korábbi években.

– Kivettük a részünket az MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens katonáinak felkészítéséből is. Tavaly egyébként a Maliba és a Szomáliába indulók létszáma volt a legkevesebb: mindkét misszió három-három főből állt. A mi szempontunkból azonban teljességgel lényegtelen az, hogy egy adott kurzusunkon mennyien vesznek részt. Az elméleti foglalkozásokat három hallgató esetén is ugyanolyan körültekintéssel és alapossággal kell megszerveznünk, azokra ugyanúgy kell készülnünk, mint a nagy létszámú csoportok esetében. Nem az számít, hogy hányan ülnek a tanteremben.

1596008788

Ugyancsak mi voltunk a házigazdái a Magyar Honvédségnél első alkalommal végrehajtott úgynevezett „B+H" harcjárművezető-képzésnek is. Ezen az öthetes felkészítésen az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és az MH 25. Klapka György Lövészdandár harmincnégy katonája vett részt. A harcjárműveket az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj biztosította, a vezetési gyakorlatokat pedig a hajdúhadházi bázison hajtották végre. A tanfolyam oktatói közül ketten kiképző központunk önkéntes műveleti tartalékosai voltak, akik civilben a képzéssel egybevágó foglalkozást űznek: gépjárműoktatóként autósiskolákban dolgoznak.

A fentieken kívül bekapcsolódtunk a Határozott Fellépés 2015 gyakorlatra és a Közös Akarat feladatra történő felkészítésbe is: a törzsekben dolgozóknak tartottunk törzskiképzést hat alkalommal. Az pedig természetes, hogy önkéntes műveleti tartalékosaink kiképzését is magunknak kellett végrehajtanunk. Nagy létszámról van szó, ezért a szervezési és gazdasági szempontokat figyelembe véve őket a Ciprusra induló kontingens felkészítésének utolsó két hetére hívtuk be. Az első héten elméleti foglalkozásokat tartottunk nekik, majd pedig – párhuzamosan a ciprusi misszióba készülőkkel – terepfoglalkozásokon vettek részt Táborfalván. Tudni kell: nekünk nagy segítség, hogy tartalékosaink közül néhányan komoly missziós tapasztalatokkal és elismerésre méltó nyelvtudással rendelkeznek. Ők oktatóként tevékenykednek nemzetközi katonai megfigyelői tanfolyamainkon. Az oktatói csereprogram keretében, partner kiképző központok felkérésére, tavaly tizennégy alkalommal külföldön is szerepet vállaltak kiképzőink. Tiszteket és altiszteket küldtünk Finnországba, Németországba, Ausztriába, Horvátországba, Szerbiába és Bosznia-Hercegovinába a hasonló feladatú kiképző központokba, ENSZ-, NATO- és EBESZ-felkészítésekre – folytatta a parancsnok.

1596008788

Az új és az előre nem tervezett feladatokból eredő leterheltség azonban a legkisebb mértékben sem csökkentette a szolnoki alakulat már hagyományosnak tekinthető kurzusainak színvonalát.

– Évente két alkalommal (nyáron és ősszel) tartjuk az ENSZ békeműveleti főosztálya által akkreditált nemzetközi katonai megfigyelői tanfolyamainkat, a külszolgálatra készülőknek pedig tavaly harmincnyolc kurzust vezettünk le. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem honvédtisztjelöltjei részére kétszer szerveztünk egy-egy hetes kiképzést, amelyen az alapvető békeműveleti eljárásokat és technikákat ismerhették meg; az előadások és a gyakorlati foglakozások többsége angolul folyt. A fentiekkel párhuzamosan négy angol nyelvi felkészítésre is sor került; ezeken összesen több mint száz hallgató vett részt – sorolta Apáti ezredes.

1596008788

A kiképző központ munkatársainak egybehangzó véleménye szerint azonban 2015 legjelentősebb eseménye a távoktatási rendszer bevezetése érdekében tett első lépés volt.

– A 2014. év végén – együttműködve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának Katonai Vizsgaközpontjával, rövid felkészítés után – használhattuk az úgynevezett ILIAS távoktatási és vizsga-keretrendszert, ez a lehetőség pedig már a közeljövőben jelentős mértékben megváltoztatja a külszolgálatra történő és a nyelvi felkészítés struktúráját. A rendszert először tavaly, az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál alkalmaztuk „élesben", az úgynevezett missziós-alkalmassági követelmények felmérése során; összesen közel ezer debreceni és hódmezővásárhelyi katonát vontunk be a távoktatás keretében történő vizsgába. A Katonai Vizsgaközpont által biztosított hozzáférést alkalmazva, a kollégáim jelenlétében minden katona saját kódjával lépett be a rendszerbe és töltötte ki a tesztlapot. Amikor pedig befejezte a munkát, a gép azonnal kiírta az értékelést.

1596008788

Az ILIAS kiválóan működött, a tapasztalatok ismeretében pedig már az alkalmazásának további lehetőségein gondolkodunk. Ennek a módszernek az az óriási jelentősége, hogy a misszióba készülők nem esnek ki a szolgálatból, az alakulatoknál lévő (kimondottan a missziókba jelentkezőktől elvárt ismeretszintet összefoglaló) törzsanyagból munka mellett, a saját maguknak diktált ütemben készülhetnek fel mind a vizsgára, mind pedig az összevont, illetve a kötelékkiképzés végrehajtására. A személyi állomány kiválasztását segítő alkalmassági követelmények felmérésén túl, folyamatban van egy „békeműveleti tudásbázis" összeállítása, amelyet a külszolgálatra készülő akár otthon is használhat ismeretszintjének bővítésére. A nyelvismeret felmérésében, szinten tartásában ugyancsak óriási lehetőségeket kínál az internetalapú rendszer, és hasznos lehet akkor is, amikor a hallgatók a felkészítéseink hatékonyságát értékelik. A jelenleg Cipruson szolgáló kontingens tagjaitól egyébként már kaptunk visszajelzéseket, ezek pedig azt igazolják, hogy hasznos és eredményes az ILIAS alkalmazása. Éppen ezért az előttünk álló év egyik legfontosabb feladatának a rendszer kínálta lehetőségek lehető leghatékonyabb kihasználását tekintjük. Az ehhez szükséges „szoftver" már a fejünkben van, csak a hardver hiányzik. Pontosabban a hardverek. Terveink megvalósításához ugyanis óriási szükségünk lenne korszerű számítógépekre – mondta a parancsnok.

1596008789
* * *

Az ENSZ békeműveleti főosztálya újabb négy évre meghosszabbította az MH Béketámogató Kiképző Központ által vezetett nemzetközi katonai megfigyelői tanfolyamok (International Military Observer Course – IMOC) akkreditációját. Az ezt igazoló dokumentumot tavaly nyáron vette át Apáti Zoltán ezredes, a kiképző központ parancsnoka a Honvédelmi Minisztériumban.

1596008789

Fotó: Bába Melinda, Sebők Tünde és a szerző felvételei

Forrás: Magyar Honvéd 2016. február