Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán nyolcmilliárd dollár értékben vásárolna fegyvereket Oroszországtól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. február 17. 10:26

Irán legkevesebb nyolcmilliárd dollár értékben vásárolna fegyvereket Oroszországtól – értesült a Kommerszant című moszkvai politikai-gazdasági napilap február 16-án, kedden.

Az újság az orosz katonai együttműködés rendszerét ismerő forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Hoszein Dehgán iráni védelmi miniszter hétfőn kezdődött kétnapos moszkvai látogatása nagyot lendíthet több fontos tervbe vett iráni-orosz fegyverügyleten.
Teherán már átadta Moszkvának azoknak a hadieszközöknek és fegyvereknek a listáját, amelyeket iráni katonai illetékesek be akarnak szerezni Oroszországtól. A lapot informáló források szerint legkevesebb nyolcmilliárd dolláros megállapodáscsomagról lenne szó.

A Kommerszant azt írta, hogy Dehgán látogatásakor hangsúlyt kap a már aláírt katonai megállapodások végrehajtása, így az Sz-300-as légvédelmi rendszerrel leszállítása Iránnak, de a teheráni illetékesek nem rejtik véka alá azt sem, hogy a legkorszerűbb, Sz-400-as Triumf típusú légvédelmi ütegeket is vásárolnának Oroszországtól. Dehgán nyíltan beszélt erről az iráni médiának egy nappal a moszkvai látogatása előtt.

Az iráni védelmi miniszter a minap azt is bejelentette, hogy országa szerződést fog aláírni Oroszországgal Szuhoj-30-as típusú harci repülőgépek vásárlásáról. Irán T-90-es harckocsikat, Basztion típusú önjáró rakétarendszerek és katonai oktató helikoptereket is vásárolna.

A Kommerszant megjegyezte, hogy két dolog zavarhatja meg az iráni fegyvervásárlási tervek megvalósítását. Egyrészt a pénz hiánya: Irán orosz hitelre vásárolna fegyvereket, de a gazdasági válság miatt Moszkva nem hajlik erre. A másik tényező az ENSZ Biztonsági Tanácsának tavalyi, 2231-es számú határozata, amely nyugtázza az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodást, de kiköti, hogy 2020-ig minden esetben a BT engedélye kell a hagyományos fegyverek eladásához Iránnak, márpedig az Egyesült Államok bizonyosan vétót emelne az orosz-iráni fegyverügyletek ellen.