Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészítés honvédelmi igazgatási szakembereknek

Szöveg: Szűcs László |  2015. június 3. 9:07

A védelmi igazgatás rendszerében megyei, járási és települési szinten honvédelmi igazgatási feladatot ellátók továbbképzését tartották június 2-án, kedden Tatabányán, a Komárom-Esztergom megyei Kormányhivatalban. A HM Védelmi Hivatal szervezésében, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság alárendeltségébe tartozó megyei és fővárosi igazgatóságok közreműködésével végrehajtott továbbképzés egy országos, húsz helyszínes sorozat utolsó állomása volt.

1595994934

A tatabányai felkészítésen a honvédelmi igazgatás területi és helyi döntéshozói, a megyei védelmi bizottság tagjai és állandó meghívottjai, a helyi védelmi bizottságok elnökei, valamint a megye településeinek polgármesterei vettek részt. Az előadásokon szó esett a honvédelmi igazgatás rendszeréről, működéséről, területi és helyi feladatairól. Mindezek mellett információk hangzottak el a katonai igazgatás szervezetéről, feladatairól, a fegyveres összeütközés időszakában végrehajtandó polgári védelmi feladatokról, illetve a megyei védelmi bizottságok megújult tervrendszeréről.

Az előadásokat követően dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság elnöke a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: bár a honvédelmi igazgatás rendszerét tanítják a különféle egyetemeken, nem mindenki ilyen felsőoktatási intézményben végezte a tanulmányait, így nagyon fontos a mostani felkészítés, hogy a honvédelmi igazgatásban szerepet játszó vezetők és szakemberek tisztában legyenek a jogszabályi háttérrel.

1595994934

„Honvédelmi kötelezettsége minden magyar állampolgárnak van, hiszen a honvédelem a nemzet ügye és nagyon fontos, hogy minden egyes állampolgár tudjon ne csak a jogairól, hanem a kötelezettségeiről is. Szerencsére békeidőszakban ezek a kötelezettségek a háttérben maradnak, azonban ezekről is tudnunk kell" – fogalmazott dr. Kancz Csaba. A megyei védelmi bizottság elnöke hozzátette: szerencsére az elmúlt időszakban nem volt arra szükség, hogy komolyabban fel kelljen lépniük, de adódhatnak olyan helyzetek is, „amelyek a megyei védelmi bizottság fokozottabb aktivitását kívánják meg".

Dr. Varga Attila ezredes, a HM Védelmi Hivatal megbízott főigazgatója honlapunknak elmondta: a megyeszékhelyeket és a fővárost érintő, húszállomásos felkészítéssorozat a kormány vonatkozó határozata alapján még januárban kezdődött meg. „A honvédelmi felkészítésnek a jelen biztonságpolitikai helyzetben különös fontossága van. Országunkban béke van, de határainkon túl napjainkban olyan eseményeknek lehetünk tanúi, amelyek bármelyik pillanatban helyi vagy akár regionális konfliktusokhoz vezethetnek" – mondta az ezredes, kiemelve, hogy a felkészítés a honvédelmi igazgatás megyei szintjén döntéseket előkészítők és döntéseket hozók számára szól. De mellettük a helyi védelmi bizottságok tagjai, valamint a polgármesterek védelmi feladatainak végrehajtását segítő közbiztonsági referensek számára is elengedhetetlen.

1595994934

„Már most, az utolsó rendezvény végén jól látszik, hogy a jövőben mindenképpen folytatni kell a célirányos, honvédelmi feladatokra történő felkészítést, még ha kicsit más formában és tematikával is. Mivel a honvédelmi igazgatásban – akár egyénileg, akár szervezetszerűen – mindig új szereplők jelennek meg, ezért tovább kell folytatnunk ezt a munkát" – mondta dr. Varga Attila ezredes, aláhúzva, hogy a most véget ért felkészítéssorozat eredményeként mintegy 4500 fő szerezhetett mélyebb ismereteket a honvédelmi igazgatás témakörével kapcsolatos hatályos szabályokról, a felkészülés időszakában végrehajtandó aktuális feladatokról.

A felkészítés szünetében dr. Kancz Csaba és dr. Varga Attila ezredes nyitotta meg a kormányhivatal aulájában a HM Védelmi Hivatal által összeállított „A Magyar Honvédség 1848-tól napjainkig" elnevezésű országos vándorkiállítást. A tárlat apropóját az első világháború centenáriuma, illetve a második világháború befejezésének hetvenedik évfordulója adta.

1595994934


Fotók: a szerző felvételei