Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészítik a katonákat a határon folyó munkára

Szöveg: Csajbók József zászlós |  2015. október 22. 7:22

Szolnokon, az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj bázisán jelenleg is tart a katonák felkészítése azokra a feladatokra, amelyeket a rendőrökkel együtt végeznek a határon. A felkészítést a napokban Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa is megtekintette.

1596002755

A Kiképző Ideiglenes Alkalmi Kötelék a Honvéd Vezérkar főnök parancsára alakult meg Szolnokon, azzal a céllal, hogy felkészítse a katonákat a határon folyó munkákra. A katonák átfogó nemzetbiztonsági tájékoztatót, munkavédelmi, jogi, kommunikációs, híradó, egészségügyi és rendfenntartói felkészítést kapnak, mielőtt a déli határszakaszhoz vezényelnék őket. Mindezek mellett a kiképzők nagy hangsúlyt fektetnek a pszichológiai, a tömegkezelési, illetve a kulturális ismeretekre is.

Szolnokon eddig már több százan vettek részt a felkészítésen és a közeljövőben legalább ennyi katona kiképzését tervezik. A honvédek közül nagyon sokan voltak már valamilyen külföldi misszióban, ahol megtanulták a tömegkezelést, a személyek, a járművek átvizsgálását vagy egy terület feltérképezését − azaz az általános rendvédelmi feladatokat.

1596002755

Kriston István főtörzszászlós elégedett volt a felkészítésen látottakkal, majd megköszönte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak azt a lelkiismeretes munkát, amit végeznek a honvédekkel közösen. A rendőrök már hónapok óta napi rendszerességgel végzik a felkészítést. Külön megköszönte a kötelék állományába beosztott kiképzők munkáját, akik ugyancsak több hónapja látják el feladataikat.

1596002755

Fotó: a szerző felvételei