Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészítő foglalkozás a fegyverzet-ellenőrzésben érintettek számára

Szöveg: Benei Péter alezredes |  2015. január 22. 18:09

A fegyverzet-ellenőrzési feladatokban érintett szervezetek ellenőrzésének eredményes fogadását elősegítő éves felkészítő-ellenőrző foglalkozást hajtott végre január 21-én, szerdán az MH Kiképzési és Doktrinális Központ (MH KDK) Fegyverzet-ellenőrzési Osztálya.

A foglalkozást Andrejcsik Gyula ezredes, az MH KDK Fegyverzet-ellenőrzési Osztály osztályvezetője nyitotta meg. Mint elmondta: a rendezvény célja az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló Szerződés (CFE-szerződés), az európai bizalom- és biztonságerősítő intézkedések 2011. évi Bécsi Dokumentuma, valamint a dokumentum szerint létrejött kétoldalú megállapodások alapján Magyarországon végrehajtott helyszíni ellenőrzések, látogatások fogadására kötelezett szervezetek felkészítése.

A szervezeti változások következtében az elmúlt években felkészített személyek egy része új beosztásba került, helyükre új emberek léptek, így ők, de a már felkészített felelősök is újra áttekinthetik az ellenőrzések típusait, az azok közötti alapvető különbségeket, valamint az egyes szervezetek, személyek feladatait, felelősségeit az ellenőrzések során.

A rendezvényen elhangzott: az alakulatok nem sok gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek az ellenőrzések viszonylag alacsony száma miatt, ráadásul ez a tevékenység nem tartozik a fő feladatok közé. Azonban bármennyire is ritkán érkezzenek ellenőrök, a feladat adott, nemzetközi szerződésekben, törvényekben és egyéb dokumentumokban rögzített.