Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészültek egy esetleges katasztrófahelyzetre

Szöveg: Sályi Gergő őrmester |  2013. január 15. 15:16

Készen áll az ezred, hogy akár a legnehezebb körülmények között is segítséget nyújtson hazánk lakosságának bárhol az ország területén. Legyen szó természeti csapásról, nukleáris balesetről, ipari, közlekedési, járványügyi katasztrófáról, a győri alakulat közel 150 katonája tucatnyi terepjáró teherautójával, technikai eszközeivel felkészült a lehetséges kihívásokra, és immár bármikor bevethető.

1595947807

A Magyar Honvédség törvényi kötelezettsége közreműködni a katasztrófavédelemmel összefüggő feladatok végrehajtásában, a különböző típusú szerencsétlenségek hatásai elleni védekezésben és a következmények felszámolásában. Ennek megfelelően a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred is biztosít állományt a nem várt helyzetek kezelésére.

Elég csak a vörösiszap-katasztrófára vagy a 2010-es árvízre gondolni, hogy eszünkbe jusson, a győri katonák mindig az elsők között érkeznek segíteni a természeti vagy egyéb csapással sújtott területekre.

A Rába-parti város alakulata − elöljárói parancsra− idén két, eltérő profillal rendelkező ideiglenes alegységet állított fel a katasztrófavédelmi feladatok ellátására. A védelmi romeltakarító és kézi munkát végző csoport árvízveszély esetén töltésmegerősítést végez, valamint a homokzsákok töltését és lerakását, egyéb jellegű katasztrófa esetében pedig a rom és törmelék eltakarításából veszi ki a részét sáncszerszámaival. A felsoroltakon kívül figyelőszolgálatot is ellát, továbbá a védekezésért felelős szakközegek szakmai irányításával részt vesz élet- és vagyonmentési feladatok végrehajtásában.

1595947807

A téli veszélyhelyzetet felszámoló és mentőcsoport pedig rendkívüli téli időjárás idején jut szerephez, amikor az utak használhatóságáért felelős szolgáltatók már képtelenek megbirkózni a nehézségekkel. Ilyen esetekben az élet és a vagyontárgyak mentésén túl a betegek, rászorultak gyógyintézménybe szállítását végzi az alegység, valamint a hóban rekedt tömegközlekedési eszközök, személygépkocsik és azok utasainak mentését, továbbá járhatóvá teszi a fontosabb közúti csomópontokat, illetve élelmiszerrel, gyógyszerrel látja el az elzárt körzeteket.

Természetesen e feladatok ellátása nagy kihívás elé állítja az ezred személyi állományát, melyre speciális módszertani oktatással készítették fel az érintetteket. A felkészülés zárásaként technikai szemlét tartottak, amelyen felsorakoztak a feladatba bevont gépek és kezelőik is.

1595947807