Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ BT támogatja a francia intervenciót Maliban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 15. 16:25

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa támogatásáról biztosította az afrikai Maliban az iszlamisták ellen zajló francia katonai intervenciót. Nagy-Britannia után támogatást ígért Franciaországnak az Egyesült Államok és Németország is.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának New Yorkban, helyi idő szerint január 14-én, hétfő késő este tartott üléséről a francia ENSZ-nagykövet számolt be.

Gerard Araud nagykövet hangsúlyozta, hogy a BT valamennyi tagállama támogatta az intervencióval, illetve az iszlamisták visszaszorításának szükségességével kapcsolatos francia álláspontot. „Valamennyien elismerték hogy Franciaország teljes mértékben a nemzetközi jog talaján áll" – állította a diplomata, külön kiemelve: Oroszország dicsérte a francia diplomáciát, amiért az ENSZ-határozatokkal összhangban jár el.

Franciaország a múlt hét közepén indította el a katonai intervenciót a Mali északi részét megszállva tartó és dél felé nyomuló iszlamisták ellen. Azóta több légicsapást hajtott végre, és korábbi értesülések szerint sikerült megfékezni az előrenyomulást. A nagykövet utalt arra, hogy az intervenciót néhány afrikai ország is támogatja. Az afrikai erők főparancsnoka egy nigériai tábornok, aki már Bamakóban tartózkodik – jelentette ki.

Gerard Araud nagykövet megerősítette, hogy több nyugati ország az intervencióhoz logisztikai támogatást, főként szállító repülőgépeket ígért.

A diplomata szerint egyelőre nem lehet megjósolni, hogy az intervenció meddig tart. Egyértelmű azonban, hogy végső soron politikai megoldásra lesz szükség – jelentette ki, hozzátéve, hogy Franciaország ezért a szembenálló felek közötti párbeszédet, illetve megbékélést támogatja.

Korlátozott logisztikai támogatással segíti a Maliban végrehajtott francia katonai intervenciót az Egyesült Államok – közölte az amerikai védelmi miniszter.

Leon Panetta útban Portugália felé a repülőgép fedélzetén nyilatkozott kedd hajnalban. A miniszter ezzel kapcsolatban részleteket nem említett, de hozzáfűzte: ezen kívül szó lehet titkosszolgálati információkkal történő segítségnyújtásról is.

Panetta kijelentette: Felelősek vagyunk azért, hogy az al-Kaida ne rendelkezhessen hadműveleti bázissal Észak-Afrikában, illetve Maliban. „Ezt garantálni fogjuk" – tette hozzá.

Az amerikai sajtó nem sokkal korábban azt állította: az Egyesült Államok felajánlotta pilóta nélküli repülőgépek bevetését is Franciaországnak.

Németország szintén támogatja a Maliban végrehajtott francia katonai intervenciót, harci alakulatokkal azonban nem vesz részt abban. Erről Guido Westerwelle külügyminisztert tájékoztatta telefonon hétfő este francia kollégáját, Laurent Fabiust.

A ZDF televíziónak adott nyilatkozatában Westerwelle elmondta, hogy hazája humanitárius, orvosi, továbbá politikai támogatást ígér az iszlamisták ellen Maliban folyó hadművelethez, amely mellett Párizs szerint az egész nemzetközi közösség szinte egyöntetűen kiáll. A német segítség konkrét formáiról Berlin jelenleg egyeztet szövetségeseivel – jelentette ki a miniszter.

Westerwelle utalt arra, hogy a német kormány mindehhez igényli a Bundestag jóváhagyását. A parlament illetékeseit már előzetesen tájékoztatták, a végleges tájékoztatásra azonban csak akkor kerül sor, amikor már döntés született a francia katonai intervencióhoz nyújtandó támogatás konkrét formáiról.

Egy nappal korábban a brit kormány jelentette be, hogy légi logisztikai segítséget nyújt Franciaországnak a Maliban zajló hadműveleteihez. London szárazföldi harcoló alakulatokat azonban nem küld az afrikai országba.

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei a héten soron kívüli találkozót tartanak a Maliban kialakult helyzet megvitatására – közölte a tárca francia birtokosa, Laurent Fabius hétfőn.