Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India megtorlással fenyegeti Pakisztánt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 15. 17:38

Az indiai hadsereg főparancsnoka január 14-én, hétfőn lehetséges megtorlásra figyelmeztette Pakisztánt, válaszul arra a múlt heti kasmíri incidensre, amelynek során pakisztáni katonák megölték egy indiai járőr két tagját.

Újdelhi állítása szerint január 8-án pakisztáni katonák átlépték a kasmíri tűzszüneti vonalat, és 500 méterre behatolva megölték egy indiai járőr két tagját, egyiküket le is fejezték.

Bikram Szingh tábornok szerint a „borzalmas" és előre eltervezett támadás nyomán Indiának joga van az általa választott időben és helyen visszavágni. Mint mondta, India tiszteletben tartja a kasmíri tűzszünetet egészen addig, amíg Pakisztán is ezt teszi. Hozzátette: a tűzszüneti vonalon szolgálatot teljesítő parancsnokait most arra utasította, hogy bármilyen provokáció esetén agresszívan és támadólag lépjenek fel.

Rövid időn belül ez volt a második incidens a két fél által egyaránt magának követelt, kettéosztott Kasmír 740 kilométer hosszú tűzszüneti vonala mentén. Január 6-án Iszlámábád vádolta meg szomszédját azzal, hogy katonái megtámadtak egy pakisztáni őrposztot, és végeztek egy egyenruhással.

A két ázsiai rivális 1947-es függetlensége óta már kétszer háborúzott egymással a kasmíri régió miatt. A kilenc évvel ezelőtti, legutóbbi tűzszüneti megállapodás óta előfordultak ugyan kisebb-nagyobb határvillongások, de hasonlóan komoly súrlódás nem volt a felek között. Megfigyelők ennek ellenére úgy látják, a mostani incidensek miatt nem kell a két ország közötti kapcsolat drasztikus romlására számítani.

Ashok K. Behuria, az újdelhi székhelyű Institute for Defence Studies and Analysis (IDSA) kutatóintézet munkatársa szerint a hadsereg főparancsnoka szájából csak az indiai nép és a média nyomására hangzott el ez a kemény válasz, de ez nem jelenti azt, hogy India aránytalan fellépéssel reagál majd a helyzetre.