Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felújított löveg a Hadtörténeti Múzeumban

Szöveg: Soós Péter százados |  2016. február 9. 9:21

Újabb felújított eszközzel gyarapodott a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum épülő első világháborús kiállítása. A május 21-én megnyíló „Magyarország Nagy Háborúja” címet viselő tárlatban a tüzér fegyvernem első világháborús szerepének bemutatásához egy 1914 mintájú 10 centiméteres könnyű tábori tarack nyújt majd hátteret.

Ez a lövegtípus volt az Osztrák-Magyar Monarchia haderejének legnagyobb darabszámban gyártott és legjobban bevált tarackja, amelyet még a második világháború során is használtak. A fogatolt löveg a közös és a honvéd haderő tábori tarackos tüzérezredeinek legalapvetőbb tűzfegyvere volt. Nyolc kilométeres maximális hordtávolsága, hidraulikus helyretoló-szerkezete és a kezelőket védő lövegpajzsa miatt kifejezetten modern típusnak számított.

1596008446

Többféle lőszert rendszeresítettek hozzá: srapnel, repesz-romboló gránát, G-srapnel, azaz gránátsrapnel, kartács és vegyi harcanyaggal töltött gránát egyaránt alkalmazható volt a tarackkal. A löveget a pilseni Škoda Művekben kezdték el gyártani 1915-ben, a háború alatt több mint  négyezer darab készült belőle.

1596008446

A Hadtörténeti Múzeum gyűjteményében lévő 1914 mintájú 10 centiméteres tarack felújítását a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred Logisztikai Zászlóalj javítószázadának szakállománya végezte el. A munkához segítségképpen felhasználták a Hadtörténeti Könyvtárban őrzött korabeli szabályzatokat és szakutasításokat is. A tarackot legelőször alkatrészeire szedték, a sérült darabokat megjavították, majd következett a szemcseszórás, az alapozás és a két réteg fedőfesték felvitele. A gondos munkának köszönhetően a löveg minden mozgó eleme működik, a lövegzár nyitható, az irányzógéppel a cső emelhető, illetve süllyeszthető.

1596008446

A könnyűtarack az új kiállítás második termében kap helyet, ahol egy tüzelőállást szemléltető enteriőrben lehet majd május végétől megtekinteni.

1596008447

Fotó: Szikits Péter