Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fenyegeti-e a NATO Oroszországot?

Szöveg: honvedelem.hu / uni-nke.hu |  2015. február 9. 8:37

Izgalmas és aktuális témakör szakértői megbeszélésével mutatkozik be a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új kara, a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar, amikor 2015. február 17-én szakértői beszélgetés keretében mutatja be az új orosz katonai doktrínát.

http://netk.uni-nke.hu/hirek/2015/02/02/fenyegeti-a-nato-oroszorszagot-1
Az új stratégiai dokumentumot Putyin elnök tavaly december 26-án írta alá. Bár a karácsonyi ünnepek miatt a nemzetközi média visszafogottan számolt be az új katonai koncepcióról, a híradások kiemelik a doktrína NATO-ellenességét, a nukleáris fegyverek nem atomhatalmak elleni bevetésének lehetőségét, valamint az orosz nemzeti érdekek katonai erővel történő érvényesítésének kiszélesítését. Az új doktrína jelentőségét felértékeli a Kelet-Ukrajnában zajló háború, amelynek hibrid jellege meglepte a nemzetközi közösséget.

Az orosz elnök budapesti látogatásának napján sorra kerülő beszélgetés résztvevői több szempontból vizsgálják az új stratégiai koncepciót. Sz. Bíró Zoltán történész Oroszország kül- és biztonságpolitikáját, napjaink helyzetét mutatja be. Nagy László, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke magát az új dokumentumot veszi górcső alá, összehasonlítja a korábbi, 2010. évi katonai doktrínával. Makk László, a NATO moszkvai összekötő hivatalának korábbi vezetője a szövetség és Oroszország kapcsolatrendszerét vizsgálja az ukrán válság tükrében. Tömösváry Zsigmond, volt moszkvai katonai attasé, a Felderítők Társaságának elnöke pedig az orosz fegyveres erők reformját, a katonai képességfejlesztés helyzetét értékeli. A beszélgetést Szenes Zoltán, az NKE Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszék vezetője moderálja.

A szakmai beszélgetés ideje 2015. február 17-én 14.00-16.00.

A rendezvény helyszíne: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Főépület, VIII. kerület, Ludovika tér 2. II. emelet, III. előadó.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetesen 2015. február 12-ig regisztrálni kell a [email protected] címen.