Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ferenc Ferdinánd is részt vesz egy boszniai hadgyakorlaton

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. május 16. 19:59

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

Válság készül Szerbiában − adja hírül a Pesti Hírlap.

„A szerb katonaság tisztikarának már volt néhányszor jelentékeny szerepe az ország közelmúlt történetében. Ezúttal ismét mozgolódik ez az erősen politikai színezetű és mert fegyveres, tehát sokszorosan veszedelmes társaság. Péter királynak ezúttal bizonyára kevesebb oka van a félelemre, mint boldogtalan elődjének, aki egy véres éjszakának lett az áldozata feleségével együtt. Ezenkívül pedig némi szimpátia is a szerb katonatisztek oldalán van, ámbár ha meggondoljuk, hogy helyes törekvésük ellenére, mégis csak revoltálnak az állam hatalommal szemben, akkor a szimpátia kérdése is vitathatóvá lesz."

A Népszavában Szerbia telepít címmel olvashatjuk a következőket: „Szerbia eddig Ausztriából és Magyarországból kétezer ajánlatot kapott olyan személyektől, akik az új szerb területeken letelepedni óhajtanak. A bevándorlók a kormánytól családonként legalább öt hektár földet kapnak. Amerikából tízezer szerb jön haza, hogy az új területeken, amelyek nagy része a mohamedánok szökése miatt teljesen elnéptelenedett, letelepedjék. A szerb kormány a bevándorlókat ingyen szállítja a vasúton, de nem engedi meg nekik, hogy a kapott földet eladják."

A Népszava hírrovatában egy boszniai hadgyakorlatról számolnak be, amelyen részt vesz a hadsereg „főfölügyelője", Ferenc Ferdinánd is. A hadgyakorlatok vezetése Potiorek, Bosznia-Hercegovina katonai kormányzója kezében lesz. A hadgyakorlaton részt vesz a XV. és a XVI. hadtest. „Tekintettel arra, hogy a hadgyakorlatozóknak nagyon nehéz tereppel kell megküzdeniök, katonai körökben nagy fontosságot tulajdonítanak ezeknek a gyakorlatoknak."

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595972123

1914. májusi újságok
Címkéklapszemle