Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Figyelem, gépesített lövész!

Szöveg: bocskaidandar.hu | Fotó: Somogyi András törzsőrmester |  2020. július 15. 9:42

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár bázisán szervezett Acélkocka lövész altiszti szaktanfolyam július 10-ével befejeződött. A február 10-én kezdődött képzés a sikeres vizsgákat követően zárult le, amelynek keretében 60 fő kiképzendő felkészítése történt meg.

1596082307

Az „Acélkocka" tanfolyamon résztvevők egy része a polgári életből az altisztképzésre toborzott állomány, míg másik része a katonai szervezetek legénységi állományából az altiszti előmenetelre kijelölt katona volt.

Az 5 hónapos felkészítés alatt mind a kiképzők, mind a kiképzettek megtettek mindent annak érdekében, hogy a tanfolyam végén megfelelő tudással rendelkező altisztek távozhassanak első beosztásukba. A telephelyeken megismerték a rendszeresített harcjárművek kiszolgálását, toronyfegyverzetük kezelését, illetve lövészeteken adtak számot a különböző gyalogsági- és toronyfegyverek kezelésének elsajátításáról, ezért idejük jó részét a gyakorlótéren töltötték, hogy elsajátítsák a lövész harcászat alapjait.

1596082308

A záróvizsgán – amely írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgákból állt – a leendő beosztásukhoz szükséges, legjellemzőbb ismereteket kérték számon, így a gépesített lövész harcászaton túl a harcjárművek technikai kiszolgálásából, híradó ismeretből, a különböző fegyverek hideg és melegbeszabályozásából, valamint a hamarosan rájuk váró, lőkiképzés foglalkozások levezetéséből is vizsgát tettek.

A gépesített lövész rajparancsnoki képzés eredményeképp az altiszt-jelöltek képessé váltak gyors ütemű menetek végrehajtására különböző terep- és időjárási viszonyok között; bármilyen napszakban védő-támadó feladatokat eredményesen végrehajtani; a feladatnak és a harcászati helyzetnek megfelelően a harcot harcjárműből vagy harcjárműről szállva megvívni, valamint a harckocsi-alegységekkel szoros együttműködésben harcolni.

1596082308

A sikeres vizsgákat követően az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka, Szloszjár Balázs dandártábornok ünnepélyes keretek között megköszönte az „Acélkockák" kitartását és elismeréseket adott át mind a tanfolyam ideje alatt, mind a vizsgák időszakában kiemelkedő teljesítményt nyújtó leendő altiszteknek. Avatásukra július 18-án kerül sor Budapesten, a Hősök terén, amelyet egyhetes intenzív felkészítés előz meg.

GALÉRIA