Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban a digitális írástudás

Szöveg: Kis Ákos |  2014. május 22. 16:28

Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban május 13–15. között rendezték meg a honvédségi könyvtárosok szakmai továbbképzését. A képzés a HM Humánpolitikai Főosztály támogatásával, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Protokoll-, Rekreációs és Kulturális Igazgatóság szervezésében valósult meg.

A kulturális alosztály régi terve vált valóra azzal, hogy egy olyan helyőrségbe vihette el a programot, ahol két eltérő feladatrendszerű honvédségi könyvtár is van. Az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázis területén található a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Repülő Tanszékének könyvtára és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis csapatkönyvtára.

Az MH Béketámogató Kiképző Központban megrendezett megnyitón elsőként Kiss Róbert ezredes, a bázis törzsfőnöke üdvözölte a könyvtárosokat, majd bemutatta a helyőrségben diszlokáló katonai szervezeteket.

1595972433
Turányik László: az információs technikák fejlődése miatt a könyvtár funkciói megváltoztak

Turányik László, a HM Humánpolitikai Főosztályának főosztályvezető-helyettese a képzést megnyitva kiemelte: ma már az élet valamennyi területén nélkülözhetetlen a digitális technológia, s ez alól a könyvtárak, így a honvédségi könyvtárak sem lehetnek kivételek. Az információs technikák fejlődése miatt a könyvtár funkciói megváltoztak, sokszor már nem is könyvtárról, hanem tudásközpontról, információs központról beszélünk.

A program a Fókuszban a digitális írástudás címet kapta, hiszen ezzel, a korszerű könyvtári munkában megkerülhetetlen eszközzel némileg ellensúlyozható a beszerzésre fordítható keretek szűkössége, a könyvtári szolgáltatások pedig egészen új területekkel bővíthetők.

1595972433
Az előadásokon elhangzott: az élet valamennyi területén nélkülözhetetlen a digitális technológia

A digitális műveltség színtereinek áttekintése után a honvédségi könyvtárak számára elérhető online adatbázisok, valamint az OLIB7 integrált könyvtári rendszer új funkcióinak bemutatására került sor.

A könyvtárosok meghallgatták Bakos Klára, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Központi Könyvtára főigazgatójának és a téma nemzetközileg elismert szakértőjének, dr. Koltay Tibornak az előadását is.

Dr. Szekendi Gyöngyvér, a Honvédelmi Minisztérium Jogi Főosztályának főosztályvezető-helyettese a honvédségi könyvtárakat érintő civil és HM-jogszabályok együttes alkalmazásáról tartott előadást. Záróprogramként Apáti Zoltán ezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoka ismertette a vizsgaközpont munkáját és az ILIAS e-learnig rendszeren kialakítás alatt álló tudásbázist, amely a későbbiekben a honvédségi könyvtárakon keresztül is elérhetővé válhat.

1595972433
A továbbképzés résztvevői

Fotók: a szerző felvételei

Címkékkultúra