Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban a repülésbiztonság

Szöveg: Varju Kitti | Fotó: Dévényi Veronika |  2020. február 26. 7:26

Új koncepció mentén valósult meg az MH Pápa Bázisrepülőtér (MH PBRT) idei repülésbiztonsági szakmai napja. Az elmúlt év helyi szintű repülésbiztonsági értékelése immár nem elsődlegesen a területen dolgozó szakembereknek, hanem minden meghívottnak szólt.

1596076431

Közel 200 helyi katona és honvédelmi alkalmazott, valamint a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a légierős szervezetek repülésbiztonsági területen dolgozó képviselői vettek részt az MH Pápa Bázisrepülőtér repülésbiztonsági szakmai napján. Az eddig elsősorban csak a szakembereket és a repülésbiztonságban közvetlenül érintetteket megszólító rendezvényt idén egy megújult koncepció mentén tartották meg. Ez alkalommal a saját állomány közérthető tájékoztatása volt a fókuszban. Az esemény célja a 2019-es év repülésbiztonsági értékelése, valamint a repülésbiztonsági tudatosság minél szélesebb körben történő növelése volt.

1596076432

A szakmai nap Magasy Zsolt ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokának 2019. évi repülésbiztonsági értékelésével kezdődött. A pápai katonai szervezet tavalyi évének egyik legnagyobb kihívása az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis átépítése miatt ideiglenesen áttelepült teljes JAS-39 Gripen-flotta kiszolgálása volt. A bázisparancsnok előadása során kiemelte, hogy a szakmailag maximálisan felkészült állomány számára nem okozott problémát a két alakulat közötti együttműködés. A helyi repülésbiztonsági szakemberek hónapokkal előre felmérték és kiértékelték az összes lehetséges kockázatot. Az alapos előzetes felkészülésnek és a kollégák példás hozzáállásának köszönhetően nem történt repülésbiztonsági szempontból kirívó esemény a Gripenek jelenléte mellett sem.

1596076432

Az MH Pápa Bázisrepülőtér repülésbiztonságban érintett szakemberei informatív prezentációkkal tették teljessé a szakmai nap programját. A 2019-es év repülésbiztonságot érintő eseményeit Kopeczky Péter őrnagy, az MH PBRT Repülésbiztonsági Főnökségének vezetője összegezte. Beszélt a főbb kockázati tényezőkről (így például a vadveszélyről, a madárütközésekről, a humán faktorról, a lézeres zavarásokról és a Gripenek áttelepüléséről), valamint a megvalósult eredményekről. Szintén a főnökség képviseletében Nyíri Miklós százados konkrét esettanulmányokon keresztül mutatta be miért elengedhetetlen a repülésbiztonság tudatosságának emelése. Három légijármű-baleset videós rekonstruálásával ismerhették meg a jelenlévők, hogy akár egy idegen tárgy a futópályán, akár egy nem megfelelően visszaigazolt rádióadás vagy egyéb, jelentéktelennek gondolt tényezők is mekkora katasztrófákhoz vezethetnek.

1596076432

Mészáros Zoltán főhadnagy, az MH PBRT Repülésbiztosító Századának parancsnoka az emberi tényező kulcsfontosságáról tartott előadást. Felhívta a figyelmet arra, hogy a különböző szakterületek egyfajta kirakósként állnak össze, és alkotnak egy egészet. Akár egyetlen elem hiánya vagy sérülése miatt az egész rendszer felborulhat, így a kijelölt feladatok maradéktalan teljesítése a repülésbiztonság nélkülözhetetlen feltétele – emelte ki a főhadnagy.

1596076433

Nemes Edit százados, az MH PBRT Hadműveleti Központjának beosztott tisztje szintén a humán faktort vizsgálta. Előadásának fókuszát a stresszhatások jelentették, melynek során kitért a stressz eredetére, hatásaira, kiváltó okaira és annak lehetséges kezelésére.

Az előadásokat és a szakmai hozzászólásokat követően Magasy Zsolt ezredes meghatározta az alakulat 2020-as repülésbiztonsági céljait.

1596076433
Címkéklégierő