Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kellő körültekintéssel a koronavírus ellen

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Kertész László |  2020. február 25. 22:36

Jelenleg a Magyar Honvédségnél – a missziókat is beleértve – az előírásoknak megfelelő a járványügyi helyzet. A szükséges intézkedéseket meghoztuk – mondta a honvedelem.hu-nak adott interjúban dr. Kopcsó István orvos dandártábornok, a Magyar Honvédség Egészségügyi főnöke, aki szerint a megbetegedés kockázata kellő körültekintéssel csökkenthető, az ellene való védekezés pedig a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges.

Ugyan a koronavírus terjedése még mindig Kínában okozza a legnagyobb problémát, a járvány az elmúlt napokban felütötte a fejét Európában is. Olaszországban számos település köré vontak karantént, de a legfrissebb hírek már Horvátországból és Ausztriából is jelentettek megbetegedéseket. Noha az elsődlegesen cseppfertőzés útján terjedő, influenza-szerű tüneteket produkáló vírusról egyre többet tudnak meg a szakemberek, ismert gyógymódja jelenleg nincs.

1596076427

Dr. Kopcsó István dandártábornok szerint a kialakult helyzetet komolyan kell venni. Emlékeztetett: jelenleg egy teljesen új vírussal állunk szemben, holott az előzménye nyilván megvan; gondoljunk csak a 2002-2003 között a közel 800 halálos áldozatot követelő, 8000 embert megbetegítő SARS-vírusra, illetve a Szaúd-Arábiában felbukkant MERS-re, ami közel 300 ember halálát okozta. „Igaz, a szezonális influenza vírusok is veszélyesek, de ismertségük és a rendelkezésre álló védőoltások miatt, már nem okoznak pánikot a lakosság körében. A koronavírus esetében nem annak súlyosabb vólta, hanem az előzőek hiánya az, ami teljesen érthető módon aggodalommal tölti el a lakosságot, és ezért kellő média publicitást is kap" – tette hozzá.

1596076427

A Magyar Honvédség egészségügyi főnöke elmondta: a vírus nem mindig okoz komolyabb tüneteket, sőt, előfordulnak tünetmentes fertőzöttek is, akik azonban tovább fertőzhetnek. Aki megbetegedett, annál az esetek 80 százalékában a betegség mérsékeltebben vagy nagyon enyhe formában jelenik meg, viszont 15-20 százalékuk állapota kritikus. Az ilyen esetek egy részében a betegség sajnos halállal is végződhet.

Dr. Kopcsó István dandártábornok hangsúlyozta:  a Magyar Honvédség egyik alapfeladata, hogy békét és biztonságot nyújtson az országnak, és ha kell, a társszervekkel együttműködve, gondoskodjon a magyar állampolgárok védelméről. Így most is készen állnak arra, hogy minden eszközzel támogassák az operatív törzset, és ha kell, képességeikkel rendelkezésére is álljanak.

1596076428

„Meglehetősen jók a diagnosztikai lehetőségeink, van egy világszínvonalú mobil mikrobiológiai laboratóriumi komplexumunk, amely számos betegséget tud diagnosztizálni, beleértve a koronavírust is. Ezenkívül szakemberekkel, védőfelszerelésekkel tudjuk támogatni a vírus elleni küzdelmet. Az eljárásrendek és az intézkedések is annak megfelelően bővülnek, minél többet tudunk meg a vírusról" – mondta a dandártábornok, hozzátéve: a koronavírussal kapcsolatban az elmúlt hetekben számos eljárásrendet dolgoztak és adtak ki, amelynek a misszióspecifikus változata a külföldön szolgálatot teljesítő katonák számára határozza meg, mi a teendő megbetegedés gyanúja esetén.

1596076428

 „A vírus missziókban biztosan nem fog tudni olyan gyorsan terjedni, mint civil környezetben, de ettől függetlenül megvannak a megfelelő eljárásrendjeink. Minden misszió számára kijuttattunk egy járványvédelmi csomagot, ami tartalmazza az egyéni védőfelszerelést, illetve a fertőtlenítő szereket. Ezeket meg fogjuk tenni a hazai alakulatoknál is. Emellett elrendeltük a fokozott és rendszeres fertőtlenítő takarítást. Tulajdonképpen ugyanazokat az intézkedéseket kell bevezetnünk, mint egy általános influenzajárvány esetében. Jelenleg a Magyar Honvédség berkein belül – a missziókat is beleértve – a járványügyi szituáció nem rendkívüli, a megfelelő intézkedéseket meghoztuk" – részletezte az egészségügyi főnök.

1596076427

Dr. Kopcsó István dandártábornok végezetül elmondta: ha egy állampolgár felső légúti tüneteket produkál és felmerül a gyanú, hogy ezt megelőzően vírussal fertőzött területen járt, célszerű felhívnia a háziorvosát, a katonák pedig haladéktalanul forduljanak a csapatorvoshoz, vagy jelentkezzenek a Honvédkórházban. Az illetékes szakemberek az adatok és a tünetek egyeztetése után megteszik a szükséges intézkedéseket.

1596076428