Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Földközeli célok ellen – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. február 14. 17:03

Komoly képességnövekedést jelent az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred számára az MBDA Mistral légvédelmi rakétarendszer továbbfejlesztése. Új generációs rakéták és kamerarendszerek érkeztek Győrbe, de a fejlődés még csak most kezdődik el igazán.

1596027642
A légtérből érkező fenyegetésekre a vadászgépek mellett légvédelmi rakétarendszerekkel is „szokás" válaszolni. A Magyar Honvédség ilyen jellegű légvédelmi képességét pedig a győri alakulat katonái, lokátorai és rakétái jelentik, köztük a rövid hatótávolságú hordozható Mistral-ok. A Mercedes-Benz Unimog terepjáró gépjárművekre szerelt rendszer kettős indítói már jól ismert és megbízható szereplők a hazai és a nemzetközi hadgyakorlatokon. Nincs azonban olyan összetett fegyverrendszer, amely előbb vagy utóbb ne szorulna modernizálásra, s így a magyar Mistral-ok esetében is szükségessé vált a 21. századnak megfelelő fejlesztés. Az eredményekről Könczöl Ferenc alezredes, a Magyar Honvédség jelenleg egyetlen légvédelmi rakéta fegyvernemi csapatának parancsnoka számolt be magazinunknak.

Milyen képességet jelent ma a Magyar Honvédségnek és a NATO-nak az ezrednél rendszeresített Mistral?

Ez a légvédelmi rakétarendszer a levegőből érkező támadások ellen képes hatékony védelmet nyújtani, s ez – figyelembe véve napjaink biztonsági környezetét – a Magyar Honvédség, illetve a NATO számára az egyik legmeghatározóbb fenyegetés.

További részletek a Magyar Honvéd magazin február 17-én, pénteken megjelenő számában!