Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Földmunkák közben kerültek elő a gránátok

Szöveg: Szűcs László |  2015. május 27. 7:03

A 20. héten, azaz május 18−24. között 102 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 14 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Csörgei Csilla törzsőrmester, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2015-ben eddig összesen 1097 bejelentést kaptak.

Május 18-án a főváros III. kerületébe, a Pomázi utcába kellett kivonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel földmunkák közben egy 8,8 centiméteres, német gyártmányú repeszgránátot találtak. A veszélyes, második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Május 19-én a Hajdú-Bihar megyei Pocsajon akadt dolguk a tűzszerészeknek: a Rákóczi úton, egy családi ház udvarán egy 76 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszgránátra bukkantak. A robbanótestet a Horváth Csaba őrnagy vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Május 21-én Kecskemétről érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy az elkerülőút építése közben egy 8,8 centiméteres, német gyártmányú páncéltörő gránát került elő. A világháborús robbanószerkezetet a Zsolnay Gábor százados vezette tűzszerészjárőr szállította el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Címkéktűzszerész