Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik a fegyverzet-ellenőrzés a Balkánon

Szöveg: Rádó Andrásné alezredes |  2018. július 3. 6:44

Egy hónappal a boszniai ellenőrzést követően Magyarország újabb fegyverzet-ellenőrzési feladatot hajtott végre a nyugat-balkáni térségben.

1599189828
Hazánk élt ellenőrzési jogával, és a HM Védelempolitikai Főosztály Fegyverzet-ellenőrzési Osztálytól kijelölt vezetővel, osztrák és portugál vendégellenőrök részvételével június 19-22. között, Macedóniában végezte el egy kijelölt terület ellenőrzését a 2011. évi Bécsi Dokumentum előírásai alapján. Az ellenőrzés elsődleges célja az volt, hogy a szakemberek meggyőződjenek róla: az adott térségben nem folyik bejelentés-köteles katonai tevékenység.

1599189828
A megérkezést követően az ellenőrök tájékoztatást kaptak a kijelölt területről, az ott található katonai alakulatokról. A következő két napban az egyeztetett programnak megfelelően végrehajtották a terület-ellenőrzést. Ennek során tájékoztatást kaptak nemcsak a kijelölt területen bejelentett alakulatok parancsnokaitól, hanem a különböző parancsnokságok képviselőitől is. A repülés során a levegőből láthatták a területen található katonai alakulatokat, amelyek parancsnokságain a leszállást követően tájékoztatókkal mutatták be a szervezetüket és azok tevékenységét.

1599189828
Az ellenőrcsoport elégedetten hagyta el az országot, hiszen sikerült elérni a kitűzött célokat: megállapítást nyert, hogy a kijelölt területen nem folyik olyan katonai tevékenység, amely a Bécsi Dokumentum szerint előzetes bejelentéshez lett volna kötve. Emellett információt kaptak a folyamatban levő gyakorlatról is.

1599189829
A szerző felvételei