Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Váltás a NATO Katonai Bizottság elnöki beosztásában

Szöveg: Mayer Tibor alezredes |  2018. július 3. 7:07

Három évvel a NATO Katonai Bizottság elnöki pozíciójának átvételét követően Petr Pavel, a cseh haderő vezérezredese átadta a szövetség legmagasabb katonai beosztását Sir Stuart Peach légi marsallnak, a brit hadsereg volt vezérkari főnökének.

1599189830
Pavel tábornokot 2014-ben, a Katonai Bizottság vilniusi konferenciáján választották meg a szövetség vezérkar főnökei, és 2015. június 26-án vette át a beosztást Knud Bartels vezérezredestől.

2018. június 29-én Pavel tábornok azzal kezdte utolsó hivatalban töltött napját, hogy a NATO- és a partnerországok katonai képviselői jelenlétében tisztelettel adózzon azon férfiak és nők emlékének, akik életüket áldozták biztonságunkért, és koszorút helyezett el az elesettek emlékkövénél, majd a Cseh Köztársaság nemzeti fáját, egy hárscsemetét ültetett a NATO-parancsnokság területén.

1599189830
A Katonai Bizottság rendkívüli ülésen búcsúztatta a vezérezredest. A testület rangidőse, a német katonai képviselő beszédében kiemelte: három évvel ezelőtt Pavel tábornok a biztonsági környezet drámai megváltozásának következtében egy fokozott tempóban működő bizottság elnöki székét vette át. Válaszbeszédében Pavel tábornok megjegyezte, hogy amikor katonai pályafutását kezdte, Csehszlovákia még a Varsói Szerződés tagja volt: soha nem gondolta volna, hogy egy napon a szövetséges vezérkar főnökök megválasztják, és a NATO Katonai Bizottságának elnöke lesz. Köszönetet mondott a katonai képviselőknek elkötelezettségükért, kemény munkájukért és támogatásukért. Elismerte, hogy bár nem mindig volt könnyű a konszenzus elérése, a szövetségbe vetett bizalom, az elkötelezettség mint alapvető értékek mindig garantálták a szakmai alapokon nyugvó katonai javaslatok időben történő kialakítását.

1599189831
Sir Stuart Peach légi marsall beiktatását követően kiemelte: büszke arra, hogy a szövetség történetének meghatározó időszakában töltheti be ezt a posztot, és köszönetet mondott Pavel tábornoknak eddigi kiváló munkájáért.

A NATO Katonai Bizottság elnöki pozícióját eddig tizenkilencen töltötték be. Öt alkalommal Németország, négyszer az Egyesült Királyság, két-két alkalommal Kanada, Olaszország és Norvégia, egyszer pedig Belgium, Csehország, Dánia és Hollandia delegálhatta képviselőit a prominens beosztás betöltésére.

1599189831

 

CímkékNATO