Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik a kiképzés

Szöveg: Tordai Kamilla |  2018. november 21. 7:16

A Visegrádi Együttműködés (V4) részeként felajánlott többnemzeti műszaki alegységbe tartozó rajok felkészítését tartotta az elmúlt időszakban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóalja.

1599196272
A műszaki rajok kiképzési időszakának végén a szakfelkészítés többek között műszaki felderítési, útépítési, műszaki zárási, illetve robbantási feladatok begyakorlásával folytatódott. A feladatok ennek megfelelően változatosak voltak, igazodtak a felajánlott műszaki képességek sokrétű jellegéhez.

1599196273
Veszélyességét tekintve kiemelkedett a feladatok közül a földrobbantási mozzanat, amely során a katonák – a megfelelő számvetések elkészítése után – mintegy 10 kilogramm mennyiségű töltetet alkalmaztak. A nagyobb mennyiségű robbanóanyag használata miatt a műszaki szakemberek a biztonsági távolságot képlet alapján határozták meg, szem előtt tartva azt, hogy a szeizmikus hatások ne érjék el a lakott területeket.

1599196273
Szintén éles robbanóanyag felhasználásával nyitottak átjárót egy hagyományos aknamezőn: ennek során rövid nyújtott tölteteket alkalmaztak. A töltet egy egyszerű eszköz, a háromméteres deszkára dróttal, szigetelőszalaggal vagy bármilyen szükségeszközzel rögzítik szorosan egymáshoz a trotil préstesteket. A kiképzés során a katonák begyakorolták a nyújtott töltet elkészítését és aknamezőre helyezését, illetve a már nyitott átjárón történő közlekedést.

1599196273
A V4 műszaki századnak a teljes felkészültséget jövőre kell elérni, amikor készenléti szolgálatba lép és megkezdi féléves szolgálatát.

1599196273
Fotó: a szerző felvételei