Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gamingi találkozó Prágában

Szöveg: T. G. |  2017. október 4. 19:27

A Gamingi Kezdeményezés elnevezésű nemzetközi tartalékosszervezet szeptember 21–24. között tartotta idei őszi szemináriumát a Cseh Tartalékos Tisztek Szövetségének vendégeként, Prágában.

A szemináriumon magyar részről Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Magyar Tartalékosok Szövetségének (Matasz) elnöke, valamint a Gamingi Kezdeményezésbe (Gaminger Initiative – GI) kijelölt képviselő, dr. Tóth Gergely százados, Matasz nemzetközi munkacsoportjának vezetője, a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály munkatársa vett részt.

1596039616

A GI egy politikamentes, non-profit társadalmi szervezet, jelenleg kilenc közép-európai tartalékos-, illetve tiszti szövetség regionális együttműködése. 27 éves múltra tekint vissza, 1990-ben, az alsó-ausztriai Gaming kisvárosában tartotta első konferenciáját − innen kapta nevét a szervezet. A GI teljes jogú tagja országonként egy tiszti vagy tartalékos szövetség lehet. A küldő nemzeti szövetségnek emellett – ahogyan ez a Matasz esetében is fennáll – rendelkeznie kell országa védelmi minisztériumának felhatalmazásával. A GI évente két találkozót tart.

A mostani tanácskozás kezdetén, a cseh tartalékos szövetség zászlajának katonai tiszteletadással történő bevonulása után, a házigazda cseh haderő képviseletében Jiri Baloun altábornagy, a vezérkarfőnök első helyettese tartott előadást, amelyben áttekintette a régió biztonsági kihívásait. Ezt követően Jakob Durr, Csehország külügyminiszter-helyettese, valamint Philippe Brunet, az Európai Bizottság képviselője tartott előadást. Felvázolta az Európai Bizottság védelmi ipari együttműködést elősegíteni hivatott programját. Szintén köszöntötte a résztvevőket Jan Kase, a cseh köztársasági elnök katonai irodájának vezetője is.

1596039616

A megnyitó előadást követően a tagországok európai kapcsolatait tekintették át, rövid beszámolók formájában. Előkészületek történtek a Gamingi Kezdeményezés elmúlt 30 évét bemutató könyv elkészítésére, mivel jövőre lesz az első tárgyalások évfordulója.

Miután 2015-ben Fiuméban már bemutatkozott a macedón tartalékos tiszti szervezet (ORORM), majd pedig az elnökség és a tagországok megvizsgálták, hogy alkalmas-e a tagságra, a mostani, prágai ülésen került sor a tagfelvételi szavazásra, amely pozitív eredménnyel zárult, bővítve a tagországok körét 11-re.

1596039617

A konferencia résztvevői ezt követően koszorúztak a Prága fölött magasodó Vitkov-dombon, ahol a cseh hősi halottak emlékműve van, Jan Giskra cseh hadvezér monumentális szobra tövében, illetve megtekintették az Aero Vodochody repülőgépgyárat, ahol az egykor hazánkban is rendszerben állt L-29 Delfin és L-39 Albatrosz gépek készültek, illetve amely a mai napig kiváló kiképző, könnyű csapásmérő gépeket gyárt az L-159 ALCA, valamint az L-39NG képében.

A szemináriumon mindezek mellett, szokás szerint, kétoldalú megbeszélésekre is lehetőség volt.

A következő gamingi rendezvényt jövő tavasszal tartják a részes országok, előreláthatólag ismét Olaszországban. A találkozó témája, folytatva a megkezdett ismertetőket, az európai haderők integrációs folyamatainak áttekintése lesz, abból a szempontból, hogy a tartalékosok milyen szerepet játszhatnak ebben.

Fotó: a szerző és a szervezők