Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gáton a műszaki katonák

Szöveg: Juhász László százados |  2014. szeptember 30. 10:10

A szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái − parancsnokkal az élen, alakzatban futva és egyéni nevezőkként is − részt vettek a 18. Szentes−Csongrád „G”-ÁT futáson szeptember 27-én.

1595979682

A Honvéd Rákóczi Sportegyesület, Csongrád és Szentes városok önkormányzatai, valamint  sportegyesületei szervezésében 18. alkalommal rendezték meg a két város közötti gátfutóversenyt. A hosszú távú, azaz a 14 kilométeres verseny startja a szentesi Ligetben volt, míg a rövid táv a tiszai vasúti hídnál kezdődött. Mindkét mezőny a csongrádi sporttelepre érkezett meg.

A műszaki ezredtől érkezett, 18 katonából álló szakasz − egységes alakzatban, gyakorlóruhában és bakancsban, Antal László alezredes, ezredparancsnok vezetésével − a rövid távú versenyen vett részt. A start helyszínén, a tiszai gáton a versenyzők között már nagy érdeklődést keltett a megjelent egyenruhás „sereg". Bemelegítésükhöz sok civil is csatlakozott. 

1595979682

Az egyenruhások az egyéni versenyzőket elengedve, egységesen lépést, illetve futást tartó alakzatban vágtak neki a távnak. A parancsnok mindenkinek kézfogással köszönte meg az önkéntes részvételt.

„Egy katonának edzettebbnek kell lenni, mint egy átlagembernek. Ezzel az alakzatos futással jelképesen vettünk részt a versenyben. Célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a sportolásra, a mozgás szeretetére, a fegyelemre nevelő erejére, mely a katonák mindennapjait övezi" – mondta Antal László alezredes.

A műszaki ezred katonái közül sokan jelentkeztek egyéni nevezőkként is a versenyre. A versenyzés és a részvétel öröme mellett, közülük többen értek el jelentős sikereket is. A férfi 6 kilométeres távon abszolút értékelésben Gajda Gábor tizedes 3. helyezést, saját korcsoportjában pedig 1. helyezést ért el. Zipperer Viktor saját kategóriájában 2. helyezést, a 14 kilométeres távon saját kategóriáikban Pólya Csilla közalkalmazott 2. helyezést, Horváth Csaba zászlós 3. helyezést ért el. A katonák mezőnyében, külön értékelés alapján, Gajda Gábor tizedes vehette át az 1. helyezettet megillető serleget.

1595979683

A versenyen részt vettek a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola KatonaSuli-tagozatos diákjai közül is néhányan. Illés Márk Dániel hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartja a katonai életet és a hozzá tartozó jó fizikai állapot és erőnlét fenntartását. Hajdu Huba elmondta: fontos neki a sport, hiszen jelenleg aikidózik, és az iskola után katona szeretne lenni.

A rendezvényre kitelepült az MH Hadkiegészítő és Nyilvántartó Parancsnokság szegedi 2. Toborzó és Érdekvédelmi Központjának toborzórészlege is, amelynek munkatársai az érdeklődők számára tájékoztatást adtak a katonai életről.

1595979683

Fotók: a szerző és Jártass Róbert szakaszvezető