Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Görgey tábornokra emlékeztek Szentendrén

Szöveg: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy |  2017. február 6. 13:48

Görgey Artúr tábornok születésének 199. évfordulójára emlékeztek a szentendrei Görgey-laktanyában. 

Az MH Altiszti Akadémián tartott megemlékezésen – a Görgey-kör képviselői mellett – részt vett Görgey Zsuzsanna, a tábornok leszármazottja, Félegyházi András, Visegrád város polgármestere, valamint a Görgey Artúr Vegyivédelmi Információs Központ parancsnoka és vezénylő zászlósa.

1596027098

Bozsik Rafael, az akadémia oktatójának beszéde Görgey tábornok életéről és munkásságáról szólt. A magyar történelem egyik legkiválóbb és legtehetségesebb katonai vezetője, stratéga és hadvezér kiválósága az 1848-49-es szabadságharc hadműveleteinek zseniális megoldásaiban is megmutatkozott, mindamellett, hogy ellenfelei által is tisztelt ügyességgel és bátorsággal vezette katonáit.
Görgey Zsuzsanna elmondta, megtisztelő számára egy olyan katonai szervezetnél „vendégeskedni", ahol rokonát ilyen tisztelet övezi. A tábornok szobra a laktanya alakulóterén áll, tisztelegve a honvéd tábornok életútja előtt, példát állítva a jövő nemzedékének.

1596027098

A Görgey-kör bemutatta 1988 óta folytatott tevékenységét, amellyel ápolja a Görgey-hagyományokat és kutatja az emlékeket a tábornok életével kapcsolatosan.
: „Fontos megemlékeznünk névadónkról. Így tettünk tavaly, Görgey halálának századik évfordulóján itt a laktanyában és Visegrád városában, ahol a tábornok hosszú évtizedekig élt. Külön öröm, hogy Görgey Zsuzsanna is részt vesz ezeken a rendezvényeinken, hiszen általa még közelebb érezzük magunkhoz laktanyánk névadóját" – hangsúlyozta Bozó Tibor dandártábornok, az Akadémia parancsnoka ünnepi beszédében.

Az akadémiának otthont adó épület-együttes 1930-ban épült, Görgey Artúr Laktanya néven, ekkor a Magyar Királyi Vasútépítő Ezred elhelyezését szolgálta. A következő évtizedekben a tiszthelyettes, majd tisztképzésnek adott otthont. A laktanya 2012 májusában vette fel újra a honvédtábornok nevét.
Napjainkban az akadémia a katonai oktatás egyik központja ahol az alapkiképzés végrehajtásával kezdi meg a honvédelem szolgálatát minden a Magyar Honvédség állományába kerülő szerződéses, tartalékos és hivatásos állományú katona.

1596027099

A szerző felvételei