Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Görögország háborút akar

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. június 18. 18:57

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

A Pesti Naplóban arról írnak, hogy a felkelőcsapatok visszavonulást színleltek Durazzóban, majd lemészárolták az utánuk eredő kormányerőket, és újra elfoglalták a várost.

A nagyhatalmak igyekeznek közvetíteni Görög- és Törökország között… − olvasható a Pesti Hírlap június 18-ai számában. „Diplomáciai körökben az a felfogás uralkodik, hogy Görögország háborút akar. Ki akarja használni az alkalmat, hogy az Aegei tengeren végleg biztosítsa hatalmát, amíg a tengeren fölényben van Törökország fölött. A hatalmakat nyugtalanítja ez az újabb balkáni konfliktus, mert attól tartanak, hogy nem marad elszigetelve. Szerbia már lépéseket tett Konstantinápolyban, amelyben hangoztatta szolidaritását Görögországgal. Románia pedig szintén fenyegetőzik, hogy aktivitásba lép, mihelyt fenyegetve érzi a bukaresti béke határozatait."

A Népszava is beszámol a török−görög konfliktusról: „(…) a török−görög viszálykodás egyre jobban elmérgesedik és a Balkánon ujabb tömegmészárlás készül."

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)


1595973977

1914. júniusi újságok
Címkéklapszemle