Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iraki lázadás – A kormányfő menesztette a hadsereg több vezetőjét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 18. 18:26

Núri al-Máliki iraki kormányfő június 17-én, kedden menesztette a biztonsági erők több magas rangú vezetőjét, amiért azok nem tudták megakadályozni a dzsihádisták előretörését a közel-keleti országban.

A közszolgálati televízióban olvasták be a miniszterelnök közleményét, amelyben a fegyveres erők főparancsnokként az alkotmányra hivatkozva közölte, hogy felelősségre vonják azokat a tiszteket, akik nem teljesítették kötelességüket.

Annyit biztosan tudni, hogy az észak-iraki Ninive tartományi erők parancsnokát menesztették, amiért „nem teljesítette szakmai és katonai feladatait". Ez volt az első tartomány, amely felett az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezet harcosai átvették az irányítást.

Egy másik parancsnokot azért távolítottak el posztjáról, mert megfutamodott a harcok elől. Az ő ügyét a távollétében egy katonai bíróság fogja tárgyalni. A felelősségre vont tisztek teljes listáját később közlik.

Máliki a közleményben biztosította a lakosságot, hogy a hadsereg folytatja a harcot az ország határainak és javainak a védelmében.

A rendőrség ezzel párhuzamosan arról számolt be, hogy megtalálták a biztonsági erők tizennyolc tagjának holttestét a Bagdadtól mintegy 150 kilométerre fekvő, dél-iraki Szamarra közelében. A holttesteket a fejükön és a mellkasukon érte találat. Azt egyelőre nem tudni, hogy kivégezték-e őket vagy harcok közben vesztették életüket.

Az ILIÁ az utóbbi napokban egy villámhadjáratban elfoglalt több fontos iraki várost, köztük Moszult, és bejelentette, hogy Bagdad ellen vonul.