Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát a téren, bomba a szabad kikötőben

Szöveg: Szűcs László |  2015. március 4. 7:23

A kilencedik héten, azaz február 23. és március 1. között 43 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 12 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Csörgei Csilla főtörzsőrmester, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2015-ben eddig összesen 234 bejelentést kaptak.

Február 24-én Budapesten, a Széll Kálmán tér felújítása közben egy 7,5 centiméteres, német gyártmányú páncéltörőgránátot találtak. A második világháborús robbanószerkezetet a Juhász Attila főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr elszállította a helyszínről és a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítette.

Február 25-én a Bács-Kiskun megyei Kunfehértón akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Szabadság téren, földmunkák közben egy F1-es típusú, szovjet gyártmányú kézigránát került elő. A robbanószerkezetet a Volter József főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Február 27-én az egyik nyíregyházi gyárhoz vonultak ki a tűzszerészek, mivel az üzem területén − földmunkák közben − egy AO−8M6 típusú szükségbombára bukkantak, amit a Juhász Attila főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállított.

Február 28-án a csepeli szabad kikötőben kábelfektetés közben bukkantak rá egy 200 kilogrammos amerikai bombára. A robbanószerkezetet a Volter József törzsőrmester vezette tűzszerészjárőr szállította el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Címkéktűzszerész