Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát volt a gyógyszertár ereszében

Szöveg: Szűcs László |  2013. május 14. 7:31

A 19. héten, azaz május 6–12. között 62 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek 24 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 764 bejelentést kaptak.

Május 6-án Sárosdról érkezett bejelentés a tűzszerészügyeletre, miszerint a Szabadság téren található gyógyszertár eresze alatt egy, feltételezhetően második világháborús robbanószerkezetet találtak. Az Érsek János főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött tűzszerészjárőr megállapította, hogy egy 45 milliméteres páncéltörő gránát szorult az épület fala és az eresz közé. A veszélyes robbanószerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen semmisítették meg.

Ugyancsak ezen a napon Egerben, a Kis Dobó téren is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a patak medrének takarítása közben egy 82 milliméteres aknavetőgránát került elő, amit a Hadházi Sándor zászlós vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisített meg.

Május 9-én Gödöllőre vonultak ki a tűzszerészek: az Ádám utcában talált, AO–25-ös típusú, szovjet gyártmányú bombát a Vörös Mihály főhadnagy vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

Május 10-én Albertirsán, a Sallai utcában, földmunkák közben bukkantak rá a munkások egy 7,5 centiméteres repeszgránátra. A német gyártmányú, második világháborús robbanószerkezetet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr a kijelölt robbantási területen semmisítette meg.