Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Stratégiailag fontos útvonalat foglalt vissza a szír hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 14. 8:36

Szíriai kormányerők visszafoglaltak a felkelőktől egy Damaszkuszt Jordániával összekötő útvonalat – jelentette be egy aktivistacsoport május 13-án, hétfőn.

A kormányerők visszaszerezték az ellenőrzést a nemzetközi tranzitútvonal felett, amelyet korábban a Bassár el-Aszad elnök hatalmát megdönteni kívánó lázadók foglaltak el. A felkelők a jordániai határtól a déli Daraa tartományon át igyekeznek elfoglalni a fővárost, Damaszkuszt. Néhány héttel ezelőtt sikerült jelentősen előrenyomulniuk, a hadsereg ellentámadásai azonban azóta visszavetették őket.

A harcokban az ENSZ februári adatai szerint eddig mintegy 70 ezren vesztették életüket. A polgárháború miatt, amelynek egyik oka a szunniták és a síiták közötti ellentét, több mint egymillióan kerestek menedéket a szomszédos országokban, és több millióan az országon belül.

A Nyugat a konfliktus mielőbbi megoldását sürgeti, egyrészt a sok áldozat miatt, másrészt pedig azért, mert Izrael és Törökország is belekeveredhet Szíria belharcaiba.

Az izraeli légierő május elején célzott csapást mért Szíriában lévő célpontokra, amelyek tel-avivi közlés szerint a Hezbollahnak szánt rakétaszállítmányok voltak.

Szombaton pokolgépes merényletet követtek el egy török városban a szíriai határnál, amiért a török külügyminiszter az Aszad-rezsimet tette felelőssé. Törökország kezdettől támogatja a szíriai elnök elleni felkelést.