Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát volt a turistaút mellett

Szöveg: Szűcs László |  2014. július 29. 9:31

A 30. héten, azaz július 21–27. között 53 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 23 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életét.

Zaveczki Ivett szakaszvezető, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 1544 bejelentést kaptak.

Július 22-én Gyöngyösorosziba vonultak ki a tűzszerészek, mivel a település határában, az erdőben, a turista útvonal mellett egy 81 milliméteres, német gyártmányú aknavetőgránátra bukkantak az arra járók. A második világháborús robbanószerkezetet a Kocsis Tibor főtörzsőrmester vezette járőr szállította el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Július 23-án a főváros IX. kerületéből érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a Hídépítő úton található fémátvevő telepen egy magyar gyártmányú, második világháborús kézigránátot találtak. A világháborús robbanótestet a a Tóth Péter főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

Ugyanezen a napom Bozsokon is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Rákóczi úton található egyik ház előtt, földmunkák közben kerül elő egy második világháborús robbanószerkezete. A Zsolnay Gábor százados vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy egy F-1M típusú kézigránátot találtak, amit a központi gyűjtőbe szállítottak.

Július 24-én Székesfehérváron, a 8-as számú főút várost elkerülő szakaszának építése közben több, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet is találtak. A Bugyi Zoltán törzsőrmester vezette járőr egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot , 5 darab 7,5 centiméteres lőszerhüvelyt, valamint három kilogramm vegyes gyalogsági lőszert szállított el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Címkéktűzszerész