Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világháborús centenárium – Az évfordulóra emlékezett Szerbia

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 29. 8:25

Az első világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékeztek Szerbiában: a helyi újságok július 28-án, hétfőn megjelent számukban melléklettel és érzelmes kommentárokkal elevenítették fel a balkáni országnak a történelmi eseményben játszott szerepét.

„Európa hősei voltunk" – ezt a címet adta évfordulós cikkének a Nase Novine belgrádi lap.

„Az első világháborús idők Szerbiája a hősiesség és a büszkeség örök forrását jelenti" – kommentálta a legnagyobb példányszámú szerb lap, a Blic. Az újság hozzátette: tulajdonképpen Oroszország és Franciaország elnökének és Nagy-Britannia kormányfőjének Belgrádba kellene jönnie, és kezet kellene ráznia a hősök leszármazottaival.

A szerb kormány már vasárnap este megemlékezett a háború kezdetéről. „Ha a nagyok és az erősek valamit tanulhatnak Szerbiától, akkor az az, hogy Szerbia mindig a fény és a szabadság oldalán állt" – hangsúlyozta ünnepi beszédében Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter.

„A győzelmet Szerbia arra irányuló eltökéltsége hozta meg, hogy megvédje jogait és az igaz szerb ügyet" – szögezte le hétfői számában a Politika című tekintélyes szerb lap, hozzátéve: „Ausztria azt kapta, amit megérdemelt".

Ennél sokkal békésebb megnyilvánulás is történt a megemlékezések sorában szerb-osztrák viszonylatban. Hétfőn Bécsben az évforduló alkalmából osztrák és szerb diplomaták kezet fogtak egymással a bécsi Leopold Múzeumban a Szerbiának küldött hadüzenet mellett. A dokumentumot a megemlékezés részeként állították ki a múzeumban.

Az Osztrák-Magyar Monarchia 1914. július 28-án, egy hónappal a szarajevói merénylet után üzent hadat Szerbiának, amivel megkezdődött az első világháború.