Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátot találtak az óvodában

Szöveg: Szűcs László |  2013. május 21. 7:21

A huszadik héten, azaz május 13-20. között is számos olyan bejelentést kaptak a Magyar Honvédség tűzszerészei, amelyek miatt soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet – tájékoztatta a honvedelem.hu-t Várkonyi Melinda főhadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje.

Május 13-án Belegről érkezett a bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerészügyeletére, hogy a Rákóczi úton található Pitypang óvoda udvarán, tereprendezés közben, a csúszda alatt egy – feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt – robbanószerkezetet találtak a munkások. A helyszínre küldött tűzszerészjárőr – Hadházi Sándor zászlós vezetésével – megállapította, hogy egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát került elő, ami szerencsére nem volt kilőve. A terület műszeres átvizsgálása során a tűzszerészek további robbanószerkezetetek is találtak, köztük három darab, német gyártmányú, gyalogság elleni betonaknát. A robbanótesteket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították, a terület átvizsgálásának és a veszélyes szerkezetek elszállításának idejére a tűzszerészek kiürítették az óvodát.

Május 15-én Érden, a Töltés utcában, a vasútvonal felújítása közben, a töltésből került elő egy 8,8 centiméteres, német gyártmányú légvédelmi repeszgránát. Mivel a robbanószerkezet gyújtója sérült volt, az Érsek János törzsőrmester vezette járőr a helyszínen megsemmisítette azt. A munkálatok ideje alatt 150 méteres sugarú körben kiürítették a környéket, 24 házból összesen 150 lakónak kellett ideiglenesen elhagynia otthonát.

Május 16-án Egerből kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a városon átfolyó patak takarítása közben – a Kis Dobó tér közelében – egy 80 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátra bukkantak a munkások. A Bukta Balázs százados vezette tűzszerészjárőr a helyszínen megállapította, hogy bár a gránát gyújtószerkezete sérült, szállítható állapotban van, így a központi gyűjtőbe vitték. A tűzszerészek a munkálatok ideje alatt 100 méteres sugarú körben rendelték el az épületek kiürítését. Ez összesen öt lakóépületet és egy leánykollégiumot érintett.

Május 19-én Dunakeszin akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a Liget utca végén, a Dunában, egy fürdőző több, világháborús robbanószerkezetet talált. A Hadházi Sándor zászlós vezette járőr a terület átvizsgálása során egy 75 milliméteres hüvelyt, egy RG-42-es típusú, szovjet gyártmányú kézigránátot, egy német tojásgránátot, valamint egy 2 centiméteres repeszgránátot talált. A robbanószerkezeteket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Fotó: MH 1. HTHE

Címkéktűzszerész