Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlás a szimulációs térben

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2014. április 21. 17:36

A 62. Lövészzászlóalj alegységparancsnoki állományának célirányos szakmai felkészítését tartották a napokban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A 62. Lövészzászlóalj idei fő kiképzési célkitűzése, hogy felkészüljön egy ősszel, Várpalotán megrendezendő zászlóaljszintű harcászati gyakorlatra.

„A gyakorlat eredményességéhez kiemelt fontosságú a különböző szintű parancsnoki állomány szakmai felkészültsége, illetve tudatos vezetés-irányítási képessége" − mondta el Deme László alezredes, a zászlóalj parancsnoka. A  parancsnoki állomány felkészítését a zászlóalj már az év elején megkezdte a szakasz-, századparancsnoki, illetve az altiszti állomány elméleti és gyakorlati felkészítésével, amelyek részeként átismételték a harcászati alapelveket és gyakorolták a harcvezetés okmányainak elkészítését is.

1595970653
Századszintű szimulációs parancsnoki gyakorlást rendeztek


Hódmezővásárhely helyőrség kiképzési objektumainak lehetőségeit kihasználva, a század- és szakaszparancsnokok alegységenként − a Mars rendszer segítségével − századszintű szimulációs parancsnoki gyakorláson vettek részt.
A századparancsnokok a századtörzsek bevonásával feldolgoztak egy támadó harcfeladatról szóló zászlóaljharcparancsot, majd egy „harci nap" keretében végrehajtották az általuk megtervezett feladatot.

A század parancsnoka a harcvezető pontjáról térképen irányította alegységét a szakaszparancsnokoktól érkezett jelentések alapján. A szakaszparancsnokok szakaszaikat a virtuális térben, a számítógépek mellől vezették, így gyakorolva a korábban elsajátított szakmai ismereteket.

1595970653
A lövészrajok összekovácsolási foglalkozáson vettek részt

Ez idő alatt a szakaszrajparancsnok helyettesei, harcjárművezetői, illetve harcjárműirányzói a század kiképző altisztje irányításával, a Kronos rendszer által generált 3D-s környezetben harcászati manővereket és tűzvezetési feladatokat gyakoroltak. Eközben a lövészrajok gyalogállománya a gyakorlótéren − a rajparancsnoki állomány vezetésével − raj-összekovácsolási foglalkozásokon vett részt.
A kiképzések eredményességét az őszi komplex harcászati gyakorlat fogja majd igazolni.

Fotó: a szerző felvételei