Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tiltakozás a hadi költekezés ellen

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. április 21. 16:33

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

Míg az Egyesült Államok és Mexikó között háború készül kitörni, Magyarországon a népgyűlés tiltakozik a tengerészeti kiadások (420 millió), illetve a németekkel való együttműködés ellen.

Azonban „örömmel üdvözli azt a külpolitikai törekvést, amely Magyarországot egy egyoldalú külpolitikai szövetség kötelékeiből megszabadítani kívánja, és egyaránt barátságos viszonyt kíván teremteni a magyar nemzet és más európai nemzetek között. Különösen örömmel üdvözli azt a fáradozást, amely a Balkán-államokkal, Franciaországgal és Oroszországgal a békés megegyezés és baráti viszony ápolását tűzte ki föladatául, mert ezáltal nem csak az ország és a monarchia, de az európai béke érdekeit is a legteljesebb mértékben látja biztosítottnak."

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595970652

1914. áprilisi újságok

Címkéklapszemle