Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlat a Borostyánút mentén

Szöveg: Szilágyi Imre százados |  2018. július 2. 20:07

Júniusban három hétre ismét az észak-lengyelországi Bydgoszcz városa vált a katonai informatika fővárosává. A NATO Észak-atlanti Tanács és a Katonai Tanács felhatalmazásával, a NATO ACT (Allied Command Transformation) szervezésében immár 24. alkalommal rendezték meg a szövetség és a partnerállamok első számú informatikai interoperabilitási gyakorlatát, a NATO CWIX-et. A gyakorlatnak ezúttal a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ adott otthont.

A gyakorlaton harmincnégy nemzet – köztük Magyarország -, illetve több nemzetközi szervezet is képviseltette magát mintegy 1300 résztvevővel. E számadatok abszolút rekordnak tekinthetők a CWIX történetében, ami azt mutatja, hogy a nemzetek számára az interoperabilitás egyre inkább felértékelődik.

A magyar delegációt a MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, az MH 54. Veszprém Radarezred, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, a HM EI Zrt. és az Artifex Kft. szakemberei alkották. A gyakorlat során tesztelt rendszerek felölelik a teljes híradó-informatikai képességpalettát, bemutatva a jelenleg alkalmazott, a bevezetés előtt álló, valamint a fejlesztés alatt vagy még csak kísérleti stádiumban lévő képességeket.

A  gyakorlaton megjelentek a szárazföldi, a légi és a haditengerészeti vezetés-irányítási rendszerek, a kibervédelmi technológiák, a logisztikai, a szimulációs, a geoinformációs és a meteorológiai rendszerek, valamint a felderítő képességek és a különböző harcászati adatkapcsolatok.

1599189826

A nemzetek és szervezetek az általuk delegált képességeket előre egyeztetett tesztesetek végrehajtásával vizsgálták. A gyakorlaton kiemelt figyelmet fordítottak az FMN-re (Federated Mission Networking), azaz a koalíciós műveletek híradó-informatikai rendszereiben alkalmazott technológiák, folyamatok és a személyi állomány együttműködő képességeire, illetve azok továbbfejlesztésére. Az interoperabilitás – a többnemzeti környezetben tevékenykedő alegységek, egységek együttműködési képessége – az alapja minden NATO-műveletnek.

A NATO CWIX törekvése, hogy a technikai, eljárásbeli és humánoldali interoperabilitás javítása által a műveleti híradó és informatikai képességek ellenállóbbakká és rugalmasabbakká váljanak a NATO és partnerállamai hatékony együttműködése érdekében. Az interoperabilitás magasabb szintje segíti a katonai döntéshozatalt azáltal, hogy gyorsítja az információáramlást, könnyíti a helyzetértékelést és javítja a közös műveleti helyzetképet.

Napjaink katonai műveleteiben a híradó-informatikai rendszerek összeomlásának kockázata elfogadhatatlan. A CWIX gyakorlat a képességek tesztelésének lehetőségét megteremtve csökkenti a hibázás kockázatát.

Fotó: a szerző felvétele