Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlati foglalkozás az MH Anyagellátó Raktárbázison

Szöveg: Dr. Lakatos Péter |  2018. április 29. 16:05

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai logisztika alapszakán tanuló huszonegy másodéves honvéd tisztjelölt tett látogatást a Magyar Honvédség Újszász utcai Anyagellátó Raktárbázisán (MH ARB) április 19-én.

https://hhk.uni-nke.hu/hirek/2018/04/25/gyakorlati-foglalkozas-a-magyar-honvedseg-anyagellato-raktarbazison

A gyakorlati foglalkozást a csomagolástechnika tantárgy keretében tartották, amelyet a bázissal korábbi években kialakított együttműködés és jó kapcsolat alapján lehetett megvalósítani.

Bevezető szavaiban Bugyi András alezredes, az MH ARB megbízott parancsnokhelyettese tájékoztatta a honvéd tisztjelölteket az MH Anyagellátó Raktárbázis feladatairól, szervezeti felépítéséről, és aktuális kihívásairól. A honvéd tisztjelöltek nagy érdeklődéssel hallgatták az alezredes és kollégái, Tomena Gábor őrnagy (Központi Haditechnikai Raktár parancsnok) és Pallai Ádám hadnagy (Központi Haditechnikai Raktár megbízott parancsnokhelyettes) szavait, és sok kérdést tettek fel, hiszen ez volt az első alkalom, amikor beleláthattak egy igazi katonai objektum, egy ilyen fontos logisztikai szervezet gyakorlati életébe. Kérdéseket tettek fel az inkurrenciáról, a központi logisztikai bázisról és a különböző anyagok tárolásáról, valamint az MH ARB speciális szolgáltatásairól. A tájékoztatón szó volt a minőségbiztosításról, a hitelesítések és laborvizsgálatok jelentőségéről például a lőszerek esetében, de az éppen változás alatt álló számítógépes nyilvántartásról is szó esett.

1599186314
Miután sikerült kellőképpen felkelteni a honvéd tisztjelöltek érdeklődését, már alig várták, hogy elindulhassanak a raktárakba. Először a Központi Haditechnikai Raktár Repülőműszaki Anyagraktárát látogatták meg, ahol speciális csomagolástechnikai megoldásokat láthattak. Ezt követően pedig a Központi Haditechnikai Raktár Műszaki Anyagraktárába látogattak, ahol a legkorszerűbb polgári életben is használatos megoldásokkal ismerkedtek meg. Éppen ezekben a napokban zajlott az MH részére leszállított 550 db Suzuki Vitara átvétele és forgalomba helyezése, így az ezzel kapcsolatos teendőket is láthatták a látogatás során a honvéd tisztjelöltek, hiszen a bázis területén éppen ezeket a járműveket helyezték forgalomba.

Mindenképpen fontos, hogy az ilyen és hasonló együttműködések erősödjenek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, valamint a Magyar Honvédség szervezetei között, mert ezek nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a honvéd tisztjelöltek az elméleti felkészítés mellett korszerű gyakorlati ismereteket és élményeket is szerezhessenek a tanulóévek alatt.

Fotó: a szerző felvétele