Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlattervező tanfolyam

Szöveg: Ónodi-Bán Nikolett főhadnagy |  2017. november 26. 10:15

Hiánypótló szakanyagot állított össze az MH Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, amelyet a Magyar Honvédség gyakorlattervező konferenciáján, november 20-24. között mutattak be.

1596041741

Az MH HFKP parancsnoka, Takács Attila dandártábornok az alakulat egyik kiemelkedő sikerének tekinti az MH Gyakorlattervezési Kézikönyv kiadását, valamint a továbbképzés megrendezését. A kézikönyv többszöri egyeztetés és köröztetés után elérkezett az utolsó simításokhoz és egyben jó háttéranyagot, felkészülési lehetőséget biztosított annak a 60 főnek, aki regisztrált az MH történetének első gyakorlattervező kurzusán.
November végén az MH valamennyi szervezete, alakulata elfogadta a meghívást, és delegálta a szakembereket az összevonásra, amelynek célja az egységes szemléletmód, nyelvrendszer kialakítása, fejlesztése a kiképzés és a gyakorlatok területén.

A huszonöt előadás során az alaptéma mellett számos olyan szakmai beszámolót hallgathattak meg a résztvevők, amely szorosan kapcsolódik a gyakorlatok tervezéséhez, a kivitelezéshez és a hozzá tartozó dokumentáció összeállításához.
A tanfolyamon bemutatták a hazai és a NATO-ban alkalmazott eljárásrendeket, a kapcsolódó szabványokat. A Joint Force Training Commandtől, vagyis az Összhaderőnemi Kiképzési Parancsnokságtól meghívott két fő vendégelőadó is részt vett a színvonalas rendezvényen, akik a NATO-ban alkalmazott eljárásrendeket és az észak-atlanti katonai szövetség kiképzési rendszerét ismertették a katonákkal.

A külföldi előadók az MH HFKP kérésnek is eleget téve egy rövid összegzést is hoztak magukkal Belgiumból a NATO-ban alkalmazott szimulációs rendszerek kiképzést támogató lehetőségeiről.
Az ismeretbővítést az MH HFKP Gyakorlattervező és Kiképzés-támogató osztálya, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Tanfolyamszervező Hivatal közös összefogása tette lehetővé.

1596041741

Fotó: a szerző felvételei