Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Menekülttáborokban helyezik el a visszatérő rohingjákat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. november 26. 9:31

Ideiglenes menekülttáborokban helyezik el a Bangladesből Mianmarba önkéntesen visszatérő rohingja menekülteket – jelentette be Abdul Haszan Mahmud Ali bangladesi külügyminiszter. Mianmar és Banglades csütörtökön előzetes megállapodást kötött arról, hogy két hónapon belül megkezdődhet a menekültek hazatérése.


A tárcavezető szerint egy meghatározott időre rögtönzött szálláshelyeken helyezik majd el Mianmarban a muzulmán kisebbség tagjait. A legtöbb házat felégették. Hol tudnának élni, miután hazatértek? Nem lehetséges, hogy fizikailag a saját otthonaikba térhessenek vissza – mondta Ali.

Mianmari tisztségviselők szerint falvakat emelnek a rohingjáknak korábbi otthonaik közelében, az előre gyártott elemekből álló házakhoz pedig India és Kína ajánlott fel építőanyagot.

Kjav Tint Szve, a mianmari államtanácsosi hivatal minisztere közölte: három hét múlva kezdi meg működését a visszatelepítési megállapodás végrehajtásáért felelős, bangladesi és mianmari tisztségviselőkből álló munkacsoport.

Értesülések szerint a mianmari hatóságok a visszatérőket nemzetiséget igazoló személyazonosító kártyával is ellátnák, bár a legtöbb rohingja eddig elutasította ezt az intézkedést.

Napközben a bangladesi külügyminiszter közölte azt is, hogy Mianmar és Banglades elfogadta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) segítségét a rohingják Bangladesbe menekült tagjainak hazatelepítésében.

Mianmarból több mint 600 ezer rohingja menekült el augusztus óta Bangladesbe a mianmari hadsereg “tisztogató" műveletei miatt. Az UNHCR szerint Arakánban az etnikai tisztogatás iskolapéldája történt. A területen körülbelül egymillió rohingja élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, mert a mianmari vezetők bangladesi illegális bevándorlónak tekintik őket, és állampolgárságot sem hajlandó adni nekik.