Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyalogmenet a tavaszi hadjárat tiszteletére

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. április 20. 16:19

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség az 1848/49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának 170 éves évfordulója tiszteletére idén is megszervezte a Tavaszi Hadjárat Gyalogmenetet, amely a hős honvédsereg eredeti útvonala egy szakaszának teljesítését tűzte ki célul.

http://magyarhuszar.hu/hir/tavaszi-hadjarat-gyalogmenete
1599201423
Vass László hagyományőrző ezredes főszervezésével és Berlinger Gábor, az MHKHSZ gyalogsági és tüzérségi alelnöke koordinálásával már február óta folytak az előkészítő munkák.

A Tavaszi Emlékhadjárat lovas felvonulásával párhuzamosan, de más útvonalon vonuló Gyalogmeneten a részt vevő honvédek és nemzetőrök 65 kilométer távot teljesítettek teljes menetfelszerelésben. A császári gyalogság és tüzérség autókkal előrement az útvonalat érintő településekre, ahol várták a beérkező magyar sereget: a nézők nagy örömére a honvédsereg kiszorította őket a falvakból, és felszabadította a településeket.

1599201423
A menet április 4-én, Tápióbicskén kezdődött, ahol Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is megtekintette a csata újrajátszását. A gyalogmenet a következő napokban Tápióságon, Tápiószecsőn, Kókán, Dányon és Isaszegen keresztül érkezett meg Gödöllőre. A menet során összesen hat csatabemutatón vettek részt.

A Gödöllőn rendezett záróünnepség végén a résztvevők díszmenetben köszöntek el a nézőktől, majd ebéd után befejezettnek és teljesítettnek kiáltották ki a Gyalogmenetet.

1599201424
Fotó: magyarhuszar.hu