Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyorsaság és szakszerűség – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. január 8. 13:30

Nehéz, de eredményes évnek nevezte 2015-öt magazinunknak dr. Benkő Tibor vezérezredes. A Honvéd Vezérkar főnökével elsősorban az elmúlt esztendő rendkívüli, illetve újszerű kihívásairól beszélgettünk.

1596006907
A múlt év hozott egy előre nem tervezett, hatalmas feladatot a honvédség számára. Miként értékeli a katonáknak az ideiglenes biztonsági határzárnál végzett munkáját, melyek voltak a legfőbb tapasztalatok?

Úgy érzem, mindannyian büszkék lehetünk katonáink egész éves teljesítményére, kiemelve azt a helytállást, amit déli határainkon tanúsítottak. A Magyar Honvédség most is bizonyította, hogy a hazai kötelezettségein túlmenően nemzetközi feladataiban is képes elismerést kiérdemelve részt venni, nemcsak vörösiszap-katasztrófa, árvíz vagy egyéb természeti csapás esetén tud idejében cselekedni, hanem akkor is, ha sürgős határrendészeti lépésekre van szükség. Képesek voltunk viszonylag rövid idő, bő három hónap leforgása alatt mintegy háromszáz kilométeres szakaszon komplex, helyenként két-háromsoros műszaki zárrendszerrel lezárni az egész déli határt. Mindeközben, a rendőrökkel közösen, a visegrádi négyek (V4) segítségével, kivettük részünket ennek megfelelő védelméből is. Azóta több külföldi megfigyelő, vegyes összetételű katonai delegáció járt a térségben, s általános véleményük szerint példa nélküli volt az a gyorsaság és szakszerűség, ahogy az ideiglenes határzárat a meghatározott szakaszon kiépítettük.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin január 15-én, pénteken megjelenő számában!)