Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ha baj ér külföldön – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. június 17. 16:21

A nemzetközi szerepvállalások számának növekedésével a külszolgálatot teljesítő katonák ellátása kiemelt jelentőségűvé vált. A HM Védelemgazdasági Hivatal feladatrendszeréből most egy sokakat érintő és sok kérdést felvető témával, a nem fegyveres külszolgálatot teljesítő katonák és a velük együtt kiutazó hozzátartozóik részére külföldön rendelkezésre álló egészségügyi ellátások igénybevételével foglalkozunk több részben.

1599204117
A cikksorozat leginkább azoknak szól, akik nem fegyveres, tartós, illetve ideiglenes külföldi szolgálatot teljesítenek. Nekik szeretnénk segítséget adni ahhoz, hogy jobban megismerjék az egészségügyi ellátás hazánkban és külföldön igénybe vehető lehetőségeit, továbbá az ellátás során felmerült költségek megtérítésével összefüggő szabályokat. Az írások ugyanakkor azok számára is segítséget nyújthatnak, akik még csak lehetőségként gondolnak a külföldi munkavégzésre, esetleg tanulmányok folytatása vagy egyszerűen pihenés céljából látogatnának külföldre.

Az elkövetkező hónapokban részletesen bemutatjuk, hogy az EGT tagállamaiban (az Európai Unió tagállamai, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia), továbbá Svájcban a hazai egészségbiztosítás terhére milyen típusú egészségügyi ellátásokat lehet igénybe venni, és azok milyen költségvonzattal járnak. Kitérőt teszünk a tengerentúlra és más, nem Európai Uniós államba is: megismerhetik, hogy ezeken a területeken hogyan, milyen módon lehet az ellátásokat igénybe venni, továbbá részletesen bemutatjuk a kezelések során felmerült költségek visszatérítésének utólagos lehetőségét. Számos, külszolgálatot teljesítő katona a hozzátartozóival együtt vesz részt a kiküldetésben – nekik is szeretnénk segítséget nyújtani. A terület minél alaposabb megismerése érdekében fontos, hogy tisztázzuk a főbb szabályokat és fogalmakat, hiszen így az érintettek a lehető legtöbb információval rendelkezhetnek a témát illetően, s a sorozat egyes cikkeiben bemutatott lehetőségek még inkább érthetők lesznek.

További részletek a Magyar Honvéd magazin június 14-én megjelent számában!