Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ha ejtőernyőzés, akkor Szolnok

Szöveg: MH 86. SZHB |  2020. június 5. 7:05

A napokban befejeződött a még áprilisban kezdődött ejtőernyős alapképzés az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. A kiképzésen az Acélkocka altiszti szakmai tanfolyam hallgatói, valamint az NFTC pilótajelöltjei vettek részt.

Az ejtőernyőzés évtizedek óta Szolnokhoz és a helikopterbázishoz kötődik. Nemcsak az ejtőernyős világbajnokság helyszíne volt a város, hanem a magyar katonai ejtőernyős kiképzés központja is, ahol az ejtőernyős válogatott keret tagjai segítik azt, hogy a katonák profikká váljanak.

A hallgatók és a pilótajelöltek földi felkészítés alatt megtanulták az ejtőernyő használatának szabályait, illetve a biztonságos földet érés technikáit. Az altisztjelöltek az első ejtőernyős ugrást 800 méterről, a továbbiakat 500 méterről hajtották végre, majd vizsgaugrásukat éjszaka, teljes felszereléssel, bonyolult terepre hajtották végre.

Az NFTC pilótajelöltek 3200 méterről, tandem ugrás közben gyakorolták az ejtőernyő nyitását.

Míg az altisztjelöltek bíznak abban, hogy még sok ugrásuk lesz a jövőben, addig a pilótajelöltek többet nem szeretnék látni az ejtőernyő kupoláját a fejük fölött, mert az azt jelentené, hogy katapultálniuk kellett.

A sikeres kiképzés elismeréséül dr. Koller József dandártábornok, bázisparancsnok okleveleket adott át a résztvevőknek, majd – a tradícióknak megfelelően – Lázár Tibor őrnagy, a bázis ejtőernyős doyenje az ejtőernyős szárnyakat tűzte fel a fiatal ejtőernyősök zubbonyaira.

1596080220
1596080220