Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Trianon 100 – megemlékezések Székesfehérváron

Szöveg: MHP | Fotó: MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred |  2020. június 4. 21:45

Június 4-én reggel néma koszorúzással és csendes főhajtással kezdődött meg Székesfehérváron a város egész napos emlékező programsorozata.

1596080218

A nemzeti összetartozás napján dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, dr. Simon László kormánymegbízott, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Spányi Antal megyéspüspök helyezte el az emlékezés koszorúját.

A trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján a Magyar Honvédséget Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága, törzsfőnök műveleti helyettese, Balogh Rezső alezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnokhelyettese, valamint Páli Zoltán alezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettese képviselte.

A koszorúzást a pontosan két évvel ezelőtt átadott Országzászló téren tartották. 1936-ban, a „trianoni-sokk" után elindult országzászló-mozgalom során készült el a fehérvári Országzászló emlékmű, amelyet az átadása után tíz évvel elbontottak. A közelmúltbeli rekonstrukciós munkálatoknak köszönhetően azonban több mint 70 év után újra a város egyik központi emlékműjévé vált.

1596080219